Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geldigheid verbreken huurcontract i.v.m. verbouwing?

Sinds 1-10-2021 hebben wij een nieuwe huisbaas, deze heeft op 26-10-2021 contact met ons opgenomen en gemeld dat hij het pand wilt verbouwen en dat wij om deze reden moeten verhuizen en dus onze contracten worden opgezegd. Nu hebben 2 huisgenoten een contract wat stilzwijgend is verlengd en 1 huisgenoot een tijdelijk contract die tot 1-11-2021 zou lopen. Ons 4e huisgenootje heeft geen nieuw contract gekregen van de huisbaas i.v.m. de verbouwing en uitzetting (We wonen dus met z'n 4e).
Nu weten wij niet precies wat mogelijk is volgens de wet en zijn we bang dat de huisbaas op het moment recht heeft op uithuisplaatsing van ons, dus zoeken wij hulp.

Vraag 1:
De huisbaas heeft aangegeven dat de huisgenoot met het tijdelijke contract per 1-11-2021 eigenlijk moest vertrekken. Mag de huisgenoot waarvan het contract loopt tot 1-11-2021, 5 dagen van te voren te horen krijgen dat hij eruit gezet wordt? Internet geeft aan dat dit minimaal op een termijn van 1 maand van te voren aangegeven moet worden, klopt dit?

Vraag 2:
Is de uitzetting op basis van verbouwing een geldige reden? Wanneer is verbouwing écht noodzakelijk en gaat het opzegtermijn dus in?

Vraag 3:
Klopt het ook dat de huidige huurbaas mee moet zoeken naar een alternatieve woonruimte die gelijkwaardig is aan het huidige wat gehuurd wordt (denk aan afmeting en prijs)?

Daarnaast heeft onze nieuwe huisbaas aangegeven dat wij volgens ons contract bovenop de huurprijs nog GWL horen te betalen (wat we eerder nooit gedaan hebben bij de vorige huisbaas) en nu wilt de nieuwe huisbaas ons GWL rekenen van de periode 1-9-2020/1-9-2021. Hij rekent hiervoor €250 per maand voor, zonder een bewijs van meterstand te kunnen aantonen. Ook wilt hij deze kosten vanaf 1-9-2020/1-9-2021 verrekenen op de huisgenoten die op 1-5-2021 en 7-10-2021 zijn ingetrokken.

Vraag 4:
Mogen de kosten van GWL bij de vorige huisbaas alsnog nog verrekend worden met ons?

Vraag 5:
Daarnaast kunnen ze niet aantonen hoeveel wij verbruikt hebben en maken dus maar een schatting. Mogen zij een vast bedrag van €250 rekenen voor het afgelopen jaar op basis van schatting?

Vraag 6:
Mogen de GWL kosten van september 2020 verrekend worden op huisgenoten die later zijn ingetrokken?

Alvast bedankt, de hulp wordt enorm gewaardeerd.

Groetjes,

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag