Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Geld terug als tweedehands auto gebreken vertoont?

Ik heb een tweedehands auto gekocht bij een autobedrijf. Ik kwam erachter dat de airco niet goed werkt, de remmen aanlopen, er een lampje brandt voor de handrem en de auto rechts vooraan kraakt. De airco en het lichtje van de rem had ik bij de proefrit al gezien en dit zou hij repareren. Toen ik hem daadwerkelijk kocht liet hij mij de airco voelen, maar het was toen 30 graden buiten en in de auto, dus alle lucht die eruit kwam voelde relatief koud. De handrem had hij na laten kijken en dat lichtje zou nog uit gaan. Hij zegt dat hij het allemaal wil oplossen, maar hij zegt steeds onze afspraken af. Hij wil mij laten omruilen, maar ik heb geen auto gezien die ik wil en ik vertrouw deze zaak niet meer. Ik heb gezegd dat ik mijn geld terug wil en hij zegt dat dat moeilijk wordt en hij dat eigenlijk nooit doet. Hij gaat het overleggen, maar ik wil eigenlijk heel graag weten waar ik recht op heb. Binnen een week heb ik hem al op de hoogte gebracht van de gebreken.

Goedemiddag,

Helaas is dit een veelvoorkomende situatie. De verkoper dient u een deugdelijk product te verschaffen. Indien hij dit niet doet, kan er sprake zijn van een non-conform product. Er is sprake van een non-conform product als de geleverde auto niet voldoet aan de gemaakte afspraken. De gebreken moeten wel van dien aard zijn, dat u deze niet hoeft te accepteren. Dat de remmen het niet goed doen (in combinatie met de andere genoemde gebreken), zou al een indicatie kunnen zijn dat er sprake is van een non-conform product. Het is echter wel van belang wat er verder is overeengekomen, wat de leeftijd is van de auto, of er eerder onderhoud is gepleegd, etc.

U heeft dan een aantal mogelijkheden. Ten eerste is het goed dat u hem in de gelegenheid stelt binnen een redelijke termijn zelf de gebreken te laten herstellen. Doet hij dit niet (goed), of werkt hij hier niet aan mee, heeft u ook de mogelijkheid de gebreken door een derde te laten herstellen, op kosten van de verkoper. Een andere mogelijkheid is dat u van de koop af kunt komen door de overeenkomst te ontbinden. De procedure hiervoor dient op de juiste wijze plaats te vinden. Neem gerust vrijblijvend contact op om uw zaak nader te bespreken.

Gr,

Dhr. mr. S. Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag