Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geld ik als onderhuurder en, als de hoofdhuurder weggaat, mag ik dan door huren?

Sinds 2013 ben ik onderhuurder van een huis in Amsterdam. De hoofdhuurder is een vriend van mij en is ooit via via aan deze woning gekomen voor een heel betaalbare prijs in deze stad. De hoofdhuurder wilt binnenkort gaan samenwonen met zijn vriendin in een ander huis. Hij zou de woning graag aan mij overdragen, wat zou betekenen dat ik hoofdhuurder moet worden. Toen ik dit net met de beheerder besprak, gaf zij aan dat de eigenaar - volgens mij haar vader, de heer Sweers - waarschijnlijk niet eenzelfde soort huurovereenkomst met mij af zou willen sluiten. Omliggende woningen zijn namelijk enorm in prijs gestegen en mij dezelfde huur aanbieden zou voor hem nadelig zijn.

Ik vraag me af wat mijn rechten zijn. In 2013 hebben de hoofdhuurder en ik onderling een contract afgesloten - achteraf bleek hier de verkeerde naam in genoemd te worden (niet handig). Wel heb ik sinds die tijd elke maand natuurlijk netjes de huur overgemaakt, wat bewijst dat ik hier al die tijd gewoond heb.

Hiernaast ben ik niet op de hoogte van het precieze contract tussen de hoofdhuurder en de huurbaas, met name als het om onderhuur gaat. Wel weet de beheerder al lang dat ik onderhuur van de hoofdhuurder. Bij problemen in huis (lek o.i.d.) was ik altijd degene die contact met haar opnam. Het eerste mailcontact dat ik met haar terug kan vinden, dateert uit 2018.

Mijn vraag is dus:
- geld ik officieel als onderhuurder?
- kom ik indien ik onderhuurder ben in aanmerking voor een voortgezette huurovereenkomst?
- kan mijn huisgenoot/de hoofdhuurder nu nog in de problemen komen omdat hij een kamer aan mij heeft ondergehuurd, zelfs al was de verhuurder hier al lang van op de hoogte (maar hij heeft hier geen toestemming voor gevraagd)?

Een lap tekst, maar hopelijk voldoende uitgelegd! Een reactie zou me enorm helpen. Ik kijk uit naar jullie reactie!

Vriendelijke groet,

Omdat u een kamer huurt als onderhuurder en niet het hele huis of een zelfstandige unit , loopt uw contract af op het moment dat de huur tussen u en de hoofdhuurder is opgezegd. Wel kan de opzegging wanprestatie opleveren en kunt u mogelijk schadevergoeding vorderen van de hoofdhuurder. Meestal is onderhuur verboden in het contract echter als een verhuurder er weet van heeft en niets onderneemt kunt u ervan uitgaan dat hij het goed vindt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor het antwoord - en excuses voor mijn erg late reactie. Mijn situatie is wat bijzonder, omdat ik een eigen ruimte binnen de woning huur. Mijn huisgenoot en ik staan beiden ingeschreven op hetzelfde adres. Voordat hij er kwam wonen, is de zolderruimte omgebouwd tot een studio. Hier woon ik. Ik heb een eigen opgang (deur met slot), eigen keuken en eigen badkamer. De studio staat alleen niet als eigen adres geregistreerd bij de gemeente.

Verandert dit iets aan mijn rechten? Ik lees iets over huurbescherming bij zelfstandige woonruimte, maar weet niet of de ruimte die ik huur hieronder valt.


Ja dat is het wel en u kunt het ook bewijzen, echter voor een splitsing of het hebben van een zelfstandige ruimte binnen een woning is doorgaans toestemming nodig van de gemeente. Maar het maakt nu wel dat u in principe recht heeft op het gedeelte dat u huurt.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag