Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Gekochte auto blijkt gestolen

Op mobile.de een advertentie gezien van een Audi A1. Contact gelegd met de adverteerder en een prijs afgesproken van €13.000,00. Meneer heeft mij om mijn gegevens gevraagd en een kopie van zijn eigen ID gestuurd zodat hij alvast een koopovereenkomst kon opstellen. Meneer zelf moest naar het vliegveld en de auto stond bij zijn broertje in Bottrop. Een afspraak gemaakt voor bezichtiging en er heen gereden. Auto bekeken en tot besloten om hem te kopen. Heb het chassisnummer gecontroleerd en de Duitse papieren (Deel 1& 2). Deel 1 is tenaamstellingverslag, deel 2 eigendomsbewijs. Koopovereenkomst was al opgesteld door de verkoper, er zat ook een kopie van zij paspoort bij. Zijn naam komt overeen met de naam op de autopapieren (Deel 1&2), koopovereenkomst en kopie paspoort. Tot dusverre niks vreemds aan de hand, want dit doe ik jaarlijks wel 100x (auto kopen in Duitsland). Auto contant afgerekend (dit is de normale gang van zaken bij het kopen van een auto in het buitenland) bij zijn broertje en de auto meegenomen naar Nederland.
Volgende dag aangemeld bij de RDW om het auto in te voeren. Bij de aanmelding een melding gekregen dat de chassisnummer al voorkwam in het kentekenregister. Daarop gebeld met de RDW. Van de Rdw te horen gekregen dat ik contact moest leggen met de politie. Politie gebeld, na een lang gesprek te horen gekregen dat de politie langs wilde komen om het een en ander te bespreken, kon/mocht niet over de telefoon. Dus politie komt langs en vraagt mij het hele verhaal te vertellen. Het hele verhaal verteld en alle documenten en whattsapp gesprekken met de verkoper laten zien. Politie deelt mij mee dat deze auto ongeveer 10 dagen geleden is gestolen in Amsterdam. Volgens zeggen politie is het een Nederlands gekentekend auto. Politie legt beslag op auto met de mededeling dat ik de auto niet mag doorverkopen. De officier van justitie gaat er naar kijken en krijg binnen 10 dagen uitslag. Gisteren een belletje gehad van de politie dat de auto (in besluit van de Officier van Justitie) terug moet naar de vorige eigenaar. Heb meegedeeld dat ik hier niet mee eens ben en dat ik de auto niet wil afstaan. Ik heb de auto gekocht met naar mijn weten originele Duitse papieren, een koopovereenkomst, kopie paspoort eigenaar en voor een normale waarde van de auto (€13.000,00).
Als ik de auto nu af sta (ik ben bang dat ik dit zal moeten doen) denk ik dat ik mijn geld kwijt ben. Wat moet ik nu doen ? Hoe is het mogelijk dat ik een auto in Duitsland kan kopen met originele papieren / eigendomsbewijs welke een in Nederland gestolen auto blijkt. Waarom doet de politie geen onderzoek en schuift mij heel makkelijk aan de kant met de mededeling dat ik de auto moet afstaan. Zo heb ik het werk van de politie gedaan en er €13.000,00 voor betaald. Graag uw hulp

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag