Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


GeGeachte mevrouw, mijnheer,
Afgelopen zomer heb ik mijn energiemeter laten testen omdat ik deze niet vertrouwde. Na een meting van een ijkbureau bleek dat de meter 110% afweek. Na veel contact en discussie met Stedin heb ik uiteindelijk 2 jaar van mijn rekeningen teruggekregen omdat dat het wettelijk minimum schijnt te zijn. Echter woon ik hier nu bijna 6 jaar en wil ik ook over de andere 4 jaar geld terug.....het verbruik was daarvoor ook namelijk hoog. Wat kan ik doen naast de geschilencommisie en wat zijn mijn kansen?
Alvast dank voor uw advies

Beste vraagsteller,
er is sprake van een wanprestatie en u hebt achteraf bezien onverschuldigde (deel)betalingen verricht welke terstond teruggevorderd kunnen worden. Het wettelijk minimum is een korte verjaringstermijn zoals gehanteerd in consumentenwetten maar kan en mag niet in uw nadeel worden uitgelegd! Wel moet u even nagaan of u misschien afstand hebt gedaan van de vordering van al het meerdere dat u toekwam nadat de geschillencommissie er haar oordeel over heeft geveld.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,
Wilt u aangeven of u de verjaring heeft gestuit? En of u al bezig bent met de geschillencommissie of niet? U kunt overigens ook altijd naar de rechter. De vraag is alleen of dit allemaal wel loont.

Beoordeel dit antwoord:

Beste,
stuiting van de verjaring is niet nog zo aan de orde; deze komt pas in zicht half 2017, maar er is nog een ander verweer waar u rekening mee moet houden; rechtsverwerking van de rechtsvordering uit onverschuldigde betaling, deze termijn kan aanzienlijk korter zijn!

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,
U gaf aan dat de oudste vorderingen al 6 jaar oud zijn. Vorderingen inzake energierekeningen verjaren al na 2 jaar (voor 2004 was dat overigens 5 jaar). Verjaring kan worden tegengehouden door stuiting, wat kort gezegd wil zeggen: een schriftelijke aanmaning of een schriftelijke mededeling waarin u zich ondubbelzinnig uw rechten voorbehoudt.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
neemt u in uw verweer mee dat de verjaring pas aanvangt na ontdekking van de oorzaak van waardoor u , na achteraf pas blijkt, onverschuldigde betalingen hebt gedaan aan het energiebedrijf. De korte termijn die mevrouw Doomernik ten onrechte noemt geldt alleen voor verweren van de koper die in direct verband staan met non conforme aankopen ingevolge artikel 7:17Bw. Uw vorderingen zijn dat niet. Dat wil niet zeggen dat u geen haast moet maken met het alsnog stelling nemen inzake het te veel betaalde over de resterende jaren.

Beoordeel dit antwoord:

Ik vraag mij inderdaad af of de verkorte verjaringstermijn hier opgeld doet, doch om een andere reden dan mevrouw Martens. De verkorte verjaringstermijn ziet op een "rechtsvordering tot betaling van de koopprijs". Hier is juist het omgekeerde aan de hand, waarbij de consument meent teveel te hebben betaald. Geldt dan niet de "normale" verjaringstermijn?

Overigens is de geschillencommissie wel de meest voor de hand liggende weg. Uit kostenoverwegingen loont een civiele procedure naar alle waarschijnlijkheid niet.

Beoordeel dit antwoord:

Het gaat hier om (te hoge) energienota's naar ik begrijp.
Sinds 2004 staat in de wet hoe lang de verjaringstermijnen daarvoor zijn. De termijn is sterkt verkort, nl. van 5 naar 2 jaar. Gaat het om elektriciteitsverbruik van na 14 juli 2004, dan is de verjaringstermijn 2 jaar. Ik citeer een deel van artikel 7:5 BW:

1. In deze titel wordt verstaan onder "consumentenkoop": de koop met betrekking tot een roerende zaak, elektriciteit daaronder begrepen,...

Verder verwijs ik naar o.a. 7:28 BW.

Bovendien, al zou een termijn van 5 jaar gelden, dan nog is een deel al verjaard en is het zaak de verjaring voor de vorderingen die richting de 5 jaar gaan te stuiten (en dan kan je net zo goed alle vorderingen stuiten).

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
er is sprake van rechtsvorderingen uit onverschuldigde betaling want voor het meerdere bestaat geen rechtsgrond, derhalve gaat de verjaring van de rechtsvordering pas lopen na de ontdekking van het oorzakelijke feit in de zomer 2012 van de fout afgestelde meter, en geldt de gewone verjaringstermijn van 5 jaar.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wat een mooie antwoorden, hartelijk dank! Ik heb ondertussen ook wat verder gezocht en vond op radar.nl een item waarin Stedin 6 jaar heeft terugbetaald. Ik weet alleen niet op welke gronden, het ging in ieder geval ook om een meter welke (3x) te veel aangaf gedurende, ik geloof, 8 jaar. Er is dus nog hoop. Ik heb gesproken met de geschillencommissie en voordat ik daarnaartoe ga moet ik eerst een schriftelijke afwijzing van Stedin hebben voordat zij iets doen. Aangezien ik alles middels de telefoon heb gedaan ben ik nu bezig met een brief naar Stedin waarin ik alles nog een keer uitleg en laat zien middels verbruikscijfers en dus van mening ben dat ik alle jaren terug moet krijgen. Na hun reactie, ervan uitgaande dat deze negatief is, schrijf ik de geschillencommissie aan.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag