Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geen loon BBL-student, mag dat?

Ik ben een MBO-4 BBL student, zakelijke dienstverlening. Ik heb een stage bij (oftewel het leerbedrijf) een advocatenkantoor. 
Ik ga 1 dag naar school en moet minimaal 16 uur in de week praktijkervaring opdoen.
Wij hebben aan het begin van de stage een beroepspraktijkvormingsovereenkomst getekend voor 16 uur.

Voor deze uren word ik niet betaald. Er is ook geen arbeidsovereenkomst opgesteld. 

Is dit eigenlijk wel de bedoeling? 
 
De informatie die ik hierover kan vinden is erg vaag. Zo staat er bijvoorbeeld op de website van de overheid dat je een werknemer bent wanneer je werkt en niet leert binnen het bedrijf. Dit vind ik een vaag begrip en is discutabel. 

Aan het begin van mijn stage accepteerde ik dat ik vanwege het gebrek aan kennis en ervaring niet betaald zou worden voor de uren die ik zou besteden aan het leren bij dit bedrijf. Echter is mijn praktijkopleider tevreden over mij en heeft mij aangeboden om naast deze twee stage dagen óok twee dagen te komen werken en deze worden dan wel uitbetaald. Echter doe ik op de stage dagen exact hetzelfde als op de dagen dat ik betaald word en per definitie dus eigenlijk ook "werk" op de dagen dat ik eigenlijk -onbetaald- stage heb.

Andere websites schrijven dat een BBL leerling een werknemer is en dus ook een arbeidsovereenkomst moet ondertekenen. 
Daarnaast wordt gezegd dat het "over het algemeen" normaal is om een arbeidsovereenkomst af te sluiten met een BBL leerling maar dat het afhankelijk is van de CAO. Binnen de advocatuur is echter geen geldend CAO, en dus voor mij niet van toepassing?

De overheid heeft een webpagina met BBL minimumlonen gepubliceerd, voorheen kon ik hier ook lezen dat het niet verplicht is om een BBL leerling te betalen, die informatie is nu niet vindbaar. 

Als BBL student heb ik natuurlijk geen recht op vergoedingen of subsidies, ik ben genoodzaakt om vanwege deze stage ook 3 dagen te werken (middels een bijbaan) en rondkomen is nog steeds erg moeilijk.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag