Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geen contractverlenging bij weigering werken als zzp-er?

Ik werk 2 jaar in een tandartspraktijk in loondienst. Mijn tijdelijke contract loopt af op 9 januari 2024. Nu willen ze per januari dat ik als zzp-er ga werken en dit wil ik niet. Nu hebben ze wel een maand van te voren gezegd dat mijn contract niet wordt verlengd. Mag dit zomaar? Tevens heb ik veel min-uren staan en die kan ik niet meer inhalen. Mogen zij dit verrekenen met het eindsalaris?

Bij het beantwoorden van uw vragen zijn er twee belangrijke kwesties aan de orde:

1. Overgang van arbeidscontract naar ZZP:
Om te beginnen, een werkgever mag een contract niet verlengen als dat zijn wens is. Ze hebben echter een opzegtermijn en bepaalde rechten en plichten om rekening mee te houden. Sommige van deze omvatten, bijvoorbeeld, dat ze verplicht zijn om u uiterlijk een maand voordat uw tijdelijke contract afloopt, schriftelijk te laten weten of het contract wordt verlengd of niet. In uw geval lijkt dat correct te zijn gebeurd.

Echter, de overgang van een arbeidsovereenkomst naar een ZZP-constructie is niet altijd simpel en transparant. Het kan worden beschouwd als een schijnconstructie, vooral als de arbeidsverhouding gelijk blijft. Hiervoor kunnen mogelijk consequenties zijn.

2. Verrekening min-uren met eindsalaris:
Wat betreft uw min-uren, dit hangt af van wat in uw contract of de toepasselijke CAO is bepaald. In het algemeen gesproken, als u volgens uw urenregistratie te weinig heeft gewerkt, kan uw werkgever deze uren inderdaad verrekenen met uw salaris. Echter, ze moeten dit aan u communiceren en het moet redelijk zijn.

Het is belangrijk om op te merken dat de details van uw individuele situatie van invloed kunnen zijn op deze algemene informatie. Daarom kan het verstandig zijn om juridisch advies te zoeken bij een advocaat of jurist om alle mogelijke opties en gevolgen in uw situatie te begrijpen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag