Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geen betaling door niet nakomen afspraken aannemer?

Ik heb een verbouwing laten doen via een aannemer. Die heeft het uitgevoerd en het is nu klaar. Ik had een mondelinge afspraak gemaakt dat al het meerwerk vooraf moet worden besproken of in ieder geval zo spoedig mogelijk, vanwege het feit dat ik mijn budget moet beheren.
Dit is niet gedaan. Voor het deel wat gedaan is moest ik er zelf achteraan bellen. De communicatie verliep sowieso erg stroef en de aannemer was slecht bereikbaar.
Na oplevering kreeg ik nog een meerwerk factuur van € 16.700,- . Hierin zijn we in gesprek gegaan en heb ik een email gestuurd met daarin een ander voorstel, want het meewerk is al gedaan, maar niet volgens afspraken dat ik het van te voren moet weten.
Volgens de aannemer ging het allemaal zo snel dat dit niet te managen was, maar daar verschillen we natuurlijk van mening over. Ze hebben een geste gedaan van € 5000,- omdat "ik op hen op hun verantwoordelijkheid heb gewezen".
Tijdens de oplevering zat ik thuis met stress en burn-out klachten en heb ik ervoor gekozen om dit te betalen, maar nu ik me weer wat beter voel klopt dit gewoon niet.
Ik heb nu al 68% betaald, maar moet nog 1 termijn van € 4700,- betalen.

Is er nog iets mogelijk om dit niet meer te betalen?

Op basis van uw omschrijving lijkt het erop dat de aannemer de afspraak over het meerwerk niet heeft nagekomen. In het Nederlands recht kunnen mondelinge overeenkomsten daadwerkelijk bindend zijn hoewel het lastiger kan zijn om te bewijzen wat er precies afgesproken is. Indien er een conflict is over de nakoming van deze afspraak kan het handig zijn om bij te houden welke communicatie er is geweest.

Daarnaast, als u van mening bent dat het meerwerk onredelijk hoog is in verhouding tot wat u voorgesteld is, kunt u eventueel een onafhankelijk expert inschakelen om dit te beoordelen. Het is wel zaak om dit goed te documenteren.

Als u voelt dat de stress en gezondheidsproblemen over de situatie hebben bijgedragen tot uw beslissing om te betalen, en dat u in feite onder druk bent gezet om dit te doen, kan dit in potentie als dwaling worden aangeduid. Dwaling kan worden ingeroepen wanneer je tot een overeenkomst komt op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Dit is echter een complexe juridische kwestie en het is raadzaam om hier professioneel advies over in te winnen.

Uiteindelijk zou het aanvechten van de factuur mogelijk kunnen leiden tot een juridisch conflict, dus het is aan te raden om dit scenario met een juridisch adviseur of een advocaat te bespreken voordat u verdere actie onderneemt.

Het is altijd belangrijk om te beseffen dat ik u alleen orienterend advies kan geven op basis van de door u gegeven omschrijving, voor definitief advies kunt u het best een jurist of advocaat in de arm nemen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag