Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Geeft bezwaar bij DUO recht op uitstel van betalen?

Ik heb bij de afdeling Bezwaar en Beroep van DUO bezwaar gemaakt tegen een besluit van de afdeling Debiteurenbeheer van DUO waarin ik hen verzocht om uitstel van betaling van achterstallige termijnen van studieschuld totdat op mijn bezwaar is beslist. De Afdeling Debiteurenbeheer van DUO antwoordde dat een bezwaar geen recht op uitstel van betaling geeft en ik wil graag weten of het antwoord van DUO's debiteurenbeheer juridisch correct is of niet.

Indien bezwaar wordt gemaakt tegen een besluit van de overheid, schort dat de werking van dat besluit niet op. Indien in bezwaar het besluit wordt vernietigd, heeft het uiteraard geen werking meer. Uiteraard kunt u wel altijd aan de overheid verzoeken om het besluit waartegen bezwaar is gemaakt voorlopig, totdat op het bezwaar is beslist, niet ten uitvoer te leggen. De overheid kan dan (maar hoeft niet) bewilligend te reageren. In bepaalde gevallen kan het zinvol zijn om nadat bezwaar is gemaakt een kort geding procedure te starten waarbij aan de rechter wordt gevraagd om het besluit waartegen bezwaar is gemaakt, te schorsen. Indien de rechter daarin meegaat, mag de overheid intussen het besluit dan niet uitvoeren. Wil een dergelijke kort geding procedure succesvol zijn, dan moet wel aan bepaalde (rand)voorwaarden zijn voldaan. Zo moet u een aantoonbaar spoedeisend belang hebben. De drempel is over het algemeen hoog.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik dank u voor uw antwoord.


Reactie van de vraagsteller

Wil een dergelijke kort geding procedure succesvol zijn, dan moet wel aan bepaalde (rand)voorwaarden zijn voldaan. Zo moet u een aantoonbaar spoedeisend belang hebben. De drempel is over het algemeen hoog.

Ik begrijp niet zo goed deze zin : " De drempel is over het algemeen hoog." kun u het me in andere woorden uitleggen ?

Alvast bedankt.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag