Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Gedeeld riool: Ben ik financieel verantwoordelijk wanneer ik aan de nieuwe buren vraag hun afvoer te verleggen?

Ik heb eind dec 2020 de koopakte getekend voor mijn nieuwe huis. Een huis in het midden van een blok van vier huizen die allemaal verkocht (gaan) worden door de woningbouw. Wij zijn de eerste kopers.
In het contract staat erfdienstbaarheid van aanwezige leidingen, riolering etc.

Nu wisten wij dat wij een gedeelte van de badkamer van de buren in ons huis hebben (dat is ook mondeling doorgesproken) maar met de verbouwing en het weghalen van de kolven kwamen we erachter dat we
samen met de buren ook een gedeeld riool hebben. Onder mijn huis loopt de hoofdleiding. Hun badkamer loost met mijn sanitair op die pijp en daardoor naar het hoofdrol van de gemeente. Het huis naast ons is nog van de woningbouw en gaat nog in de verkoop.
Wij balen er erg van dat de makelaar daar helemaal niets over heeft gemeld of laten zien.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de nieuwe kopers toch hun eigen riolering aan gaan leggen ter verloning van problemen in de toekomst?
Onze huidige installateur geeft aan dat de situatie tevens erg onwenselijk is vanwege brandveiligheid en geluidscontact.
Mag een makelaar dat zo in een contract laten zetten zonder dat hij het heeft gemeld en laten zien? (Bij de bezichtiging zat alles achter kolven die we niet los mochten trekken)
Ben ik financieel verantwoordelijk wanneer ik aan de nieuwe buren vraag hun afvoer te verleggen?

Geachte heer , mevrouw,

U kunt nieuwe kopers niet verplichten om een eigen riolering aan te leggen .

De makelaar en de woningbouw hebben een informatieplicht en hadden u volledig op de hoogte moeten brengen. Wellicht kunt u de koopovereenkomst ontbinden of een vergoeding vragen voor kosten die u moet maken.

Om dat te beoordelen zijn informatie, alle feiten en omstandigheden van belang.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Als u dat wilt kunt u voor een telefonische toelichting- zonder kosten- contact mrt mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag