Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Op dit moment zit ik midden in een overname van onderneming.
ik heb hier een aantal vragen over.
Ik weet dat ze de arbeidsvoorwaarden moeten overnemen.
Graag wil ik weten hoe zit het met:
-arbeidsvoorwaardengelden. Valt dit onder secondaire arbeidsvoorwaarden?
blijf je hier dus recht ophouden.
- ik heb nu een jaartrajectkaart voor de trein via het werk met 5%grootgebruik korting verder krijg ik 70% vergoed.
De 70% vergoeding wordt overgenomen door de nieuwe werkgever. Moet deze 5% ook worden overgenomen, het wordt immers door de werkgever aangeboden.
Valt het onder secundaire arbeidsvoorwaarden?
Met vriendelijke groet,
Het is mij eerlijk gezegd niet geheel duidelijk wat u bedoelt met 'arbeidsvoorwaardengelden', kunt u daar iets mee over vertellen?
Wat die 5% betreft: uitgangspunt is: 'alles moet zoveel mogelijk hetzelfde blijven, tenzij dat echt niet kan.' In dat laatste geval moet dan wel geprobeerd worden een redelijke oplossing te zoeken die de afspraak die niet kan worden nagekomen zoveel mogelijk benadert.
In uw geval gaat het, als ik het goed heb, gewoon om geld. En niet eens al te veel. Dus luidt het antwoord: ja, normaal gesproken moet uw nieuwe werkgever deze afspraak nakomen. Het woord 'afspraak' is trouwens gelijk ook het voorbehoud dat ik wil maken: het moet nl. wel gaan om afspraken en niet om 'toevallige mazzeltjes'. De formulering is dus wel van belang. Wellicht kunt dat nog citeren in een vervolgvraag?
Vriendelijke groet,
Reactie van de vraagsteller
Het is geen mazzeltje.
Deze korting krijgt mijn werkgever bij de ns.
Als je op de site van mijn werkgever wordt deze korting ook genoemd samen met de 70% reiskosten.
Over arbeidsvoorwaardengelden kunt u hier een stukje over lezen wat er op dit moment mee wordt gedaan. http://vu.onlinetouch.nl/2/20#/20
Het gaat mij dus om het sporten.Dat kan ik hierdoor gratis doen op mijn werk. Omdat deze daar uit wordt betaald.
Met vriendelijke groet,
Reactie van de vraagsteller
Ik heb nog een (oud)stukje uit het cao gehaald zodat u ook ziet dat deze in de cao wordt vermeld. cao is voor universiteiten.
[E.6 Decentrale arbeidsvoorwaardengeldenCAO partijen verplichten zich om uiterlijk 1 juli 2008 op instellingsniveau in het lokaal overleg een besteding van de decentrale arbeidsvoorwaardengelden overeen te komen voor een duur van vijf jaar. Na ommekomst van deze periode van vijf jaar wordt in het lokaal overleg bezien of deze bestedingen aanpassingen behoeven voor minimaal een zelfde termijn.]
-Dan heb ik nog een andere vraag.
Als ik per 1 juni 2013over ga naar de nieuwe werkgever dan worden mijn arbeidsvoorwaarden vast gelegd op de datum van overnamen (1 juni 2013).
Nu is er nog een loonsverhoging afgesproken per 1 september 2013.
Heb ik hier dan ook nog recht op?
Deze loonsverhoging staat vermeld in de huidige cao.
Met vriendelijke groet,