Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte,
Mijn zus en ik zitten met een probleem.
Onze vader is ernstig ziek door toedoen van een hersentumor en heeft dan ook niet zo heel lang meer te leven. Het gevolg is dat hij dementie heeft.
Hij is opnieuw getrouwd in 2000 en zijn vrouw heeft nu besloten dat hij samen met haar familie onder een boom wordt begraven met de urn. Een heel mooi idee, maar alleen is wel dat die boom ver weg over de grens in Duitsland staat. Zelf zijn wij woonachtig in Nederland.
Mijn zus en ik hebben het idee dat dit niet is wat onze vader wil. Hij heeft altijd gezegd dat hij begraven wil worden op de katholieke begraafplaats in onze woonplaats. Alleen door zijn geestestoestand hebben wij het idee dat hij dat niet meer zelf kan bepalen en dat het idee niet van hem zelf uitkomt. We hebben er erg veel moeite mee dat hij naar Duitsland gaat en begraven wordt met haar familie. Onze vraag is dan ook in hoeverre wij in ons recht staan om dit tegen te gaan en hem in onze woonplaats te begraven.
Alvast bedankt.

Uw vraag betreft eigenlijk geen vraag over erfrecht. Uw vraag gaat over wilsbekwaamheid en de uitvaart. Het zou hoogstens een vraag over erfrecht kunnen zijn of worden indien uw vader een testament heeft gemaakt en over zijn uitvaart en de executeur een (mogelijk andere) regeling heeft getroffen (dan voor zijn ziekte).
Kort gezegd luidt uw vraag of uw vader een dergelijke wens nu nog wel in zijn huidige geestesgesteldheid) kan maken.

Indien u zich tegen crematie en elders laten begraven wil verzetten zult u pas na overlijden een (kort geding) procedure aanhangig kunnen maken.

Beoordeel dit antwoord:

Als uw vader niet meer in staat is zijn wil te bepalen en er is ook geen compromis mogelijk met de stiefmoeder, dan rest er alleen nog maar een weg naar de rechter. Ik raad echter aan om nu al een kort geding te voeren, omdat u anders gehouden bent te moeten procederen tussen het tijdstip van overlijden en tijdstip van crematie of begrafenis.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Meneer van Puijenbroek geeft aan dat wij na overlijden pas kunnen procederen en de heer Appels geeft aan nu al een kort geding te voeren. Wat is nu het beste en hebben wij als dochters überhaupt kans om dit kort geding te winnen of staat zijn vrouw in haar recht?


De heer Appels geeft terecht aan dat de tijd tussen overlijden en uitvaart erg kort is voor een procedure. Of een procedure dan al kan slagen kan hij als advocaat natuurlijk veel beter inschatten.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag