Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte..
mijn ex en ik zijn recent gescheiden en wij hebben samen een co-ouderschapsplan opgesteld waarin staat dat de kinderen 1 weekend om de week bij haar zijn en de rest van de tijd bij mij. Nu wil zij eenzijdig dit co-ouderschapsplan wijzigen. zij wil de kinderen de helft van de tijd of wellicht zelfs altijd. Ik ben het hier niet mee eens en vind de situatie goed zoals die nu is. Kan mijn ex rechtstreeks een verzoek tot wijziging van het co-ouderschaps plan indienen bij de rechter? heb ik dan een advocaat nodig? hoe kan ik mij dan het beste verweren? en wie betaalt de kosten hiervan?
hartelijk dank

Uw ex-partner kan dit verzoek middels een advocaat indienen bij de rechtbank. Indien u zich daartegen wenst te verweren, zult u zelf ook middels een advocaat een verweerschrift moeten indienen. U kan bijvoorbeeld stellen dat het in belang van de kinderen is dat de situatie niet verandert.

Afhankelijk van uw inkomen komt u wellicht in aanmerking voor gefinancierde bijstand. U betaalt dan eenmalig een eigen bijdrage aan uw advocaat en daarmee zijn de kosten van de advocaat gedekt.

Beoordeel dit antwoord:

Uw ex kan inderdaad via een advocaat die zij daarvoor in de hand neemt, om wijziging van de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken vragen. Zij is kennelijk voornemens ofwel een verzoek tot wijziging van de hoofdverblijfplaats van de kinderen in te dienen aldus dat zij voortaan bij haar wonen ofwel zal zij om een uitbreiding van de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken vragen aldus dat de kinderen vaker bij haar zijn dan nu het geval is.

U kunt zich tegen dergelijke verzoeken van uw ex-partner verweren indien u meent dat dit niet in het belang van de kinderen is of om andere reden onwenselijk zou zijn. Indien u zich wenst te verweren is het verstandig een advocaat in de hand te nemen met veel ervaring op het terrein van het jeugd- en familierecht. Ik beschik over veel ervaring met dit soort zaken.

Het hangt van uw inkomen af hoe hoog de kosten voor u in dat geval zullen uitvallen. Indien u een rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten, kan het zijn dat uw verzekering bereid is de kosten van de procedure te vergoeden. Indien dit niet het geval is, kan het zijn dat u kan worden bijgestaan op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat kan als uw inkomen de wettelijk vastgestelde grenzen niet overschrijdt. De inkomensgrens ligt voor een alleenstaande thans op een maximaal bedrag van euro 25.800. Voor gehuwden, samenwonenden of eenoudergezinnen ligt deze op een bedrag van euro 36.400. Indien uw inkomen deze grenzen overschrijdt, betaalt u de advocaat in beginsel diens uurtarief.

Indien u meer informatie over het voorgaande wilt of mijn bijstand in deze wenst, kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag