Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte mevrouw mijnheer
Na twee jaar ziekte wordt nu de procedure opgestart om mij te ontslaan.
Ik ben voor 65,4% afgekeurd mijn leeftijd is 56 jaar en ik ben 32 jaar bij dit bedrijf in dienst geweest.
Nu wil men dat ik via een verkorte procedure toestemming geef voor mijn ontslag , maar ik ben via mijn werkgever en mijn reintergratie bureau verplicht om mee te doen aan een cursus voor beveiligger .
Ik heb van te voren aangegeven dat ik dit fyzik niet kan want ik heb een versleten rug maar ik ben er een paar keer geweest ,ik heb deze oplijding gestopt en nu heb ik het gevoel dat mijn werkgever de kosten op mij wil verhalen omdat het beveiligers opleidingscentrum zegt hij is hier een keer geweest en dan moet je gewoon betalen.
En dan is mijn vraag ook nog heb ik recht op een uitkering van mijn werkgever omdat ik nu mijn pensioen en kans op een baan nu kwijt ben.
Ik heb het gevoel dat ondanks dat ik het altijd heel eerlijk gedaan heb omdat ik mij schuldig voel dat ik betaald wordt terwijl dat ik niet werk dat nu toch mijn werkgever het op een niet nette manier wil gaan spelen.

uiteindelijk zal het de directeur van het WerkBedrijf al of niet toestemming verlenen voor het ontslag (ik neem aan dat u daarmee de verkorte procedure bedoelt). Die toestemming zal leiden tot ontslag, maar daarna kunt u het ontslag alsnog voorleggen aan de kantonrechter. De kantonrechter zal beoordelen of het ontslag redelijk is. Zo niet, dan wordt een vergoeding toegekend. De kosten vanj de opleiding zal de werkgever zelf moeten dragen.

Beoordeel dit antwoord:

Of u instemt met het ontslag is uiteraard helemaal aan u! Wanneer u het niet eens bent met het ontslag, zal de werkgever via het Werkbedrijf of via de Kantonrechter de ontslagprocedure moeten starten. U wordt in beide gevallen gehoord en mag uw mening dus geven. Hier wordt rekening mee gehouden door de rechter en het Werkbedrijf.
Onbekend is nu echter of u al heeft ingestemd met een ontslag, want het lijkt erop dat u een soort van omscholing of outplacement bent gestart.
Dat dit niet goed heeft uitgepakt vanwege uw rug, mag uiteraard niet aan u worden doorberekend.

Beoordeel dit antwoord:

Indien u van mening bent dat u niet in staat bent het voorgestelde werk van beveiliger te verrichten moet u dat aangeven. Uw werkgever is dan verplicht met behulp van een arbeidsdeskundige aan de hand van uw fysieke beperkingen een functionele mogelijkheden lijst op te stellen. Aan de hand hiervan moet worden bekeken welk ander passend werk u bij uw werkgever of via het zogenoemde 2e spoor (extern) kunt verrichten.

Als aan de hand van de functionele mogelijkheden lijst blijkt dat u niet in staat bent werkzaamheden als beveiliger te verrichten bestaat de kans dat van uw werkgever mag worden verlangd dat uw werkgever langer voor u naar een andere passende baan voor u op zoek gaat. Dat kan voor UWV Werkbedrijf een grond zijn de aanvraag voor toestemming tot opzegging van uw dienstverband te weigeren.

Ik raad u af vrijwillig in te stemmen met uw ontslag. Als u toch instemt loopt u het risico dat een uitkering op grond van de Ziektewet zal worden geweigerd. Ook kan u dan een WW-uitkering worden geweigerd indien blijkt dat u als gevolg van ziekte niet voor de arbeidsmarkt beschikbaar bent.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag