Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte mevrouw/heer,
Ik ben bezig met de afhandeling van de zaken na het overlijden van mijn grootvader.

als er slechts kosten zijn en geen baten adviseer ik de erfgenamen zie testament, de erfenis beneficiar te aanvaarden. Dit kan eigenlijk alleen als er geen daden van inbezitneming en verdeling van de erfboedel zijn geweest. Gezien de datum van overlijden zou ik dit zo spoedig mogelijk regelen, de beneficiaire aanvaarding loopt via de rechtbank van de woonplaats waar uw grootvader is overleden. Het betreft een verzoekschrift: u hebt er geen advocaat voor nodig. Het is voldoende als een van de erfgenamen stelt deze aanvaarding te willen bewerkstelligen.

Nu mijn aanvullende vraag: Hoe kan ik alles correct afsluiten als:
1 geen van de erfgenamen actie wil ondernemen &
2 ik als kleinzoon alle zorg op me heb genomen (begrafenis, registratie als erven bij bankinstelling, opruimen spullen, contactpersoon belastingdienst)?
Extra toelichtingL er zijn 2 dochters en 2 stiefkinderen. Zijn vrouw leeft nog maar is dement.


Op dit moment heeft u in feite geen bevoegdheid om namens de erfgenamen zaken af te handelen. Als de ergenamen de nalatenschap onbeheerd laten, kunt u de rechtbank vragen om een vereffenaar te benoemen. In dit geval zou u uzelf als vereffenaar kunnen laten benoemen. Een vereffenaar is qua functie vergelijkbaar met die van een curator in een faillissement. Het is wel omslachtig want een dergelijk verzoek moet door een advocaat worden ingediend. U zou in plaats daarvan de erfgenamen ook kunnen vragen om een machtig om namens hen te handelen of desnoods de zaken af te handelen op grond van zaakwaarneming. In het laatste geval loopt u wel het meeste risico op gedoe achteraf als erfgenamen zich alsnog met de nalatenschap willen inlaten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag