Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte meneer / mevrouw, 28-01-2013

Sinds eind 2007 woon ik in een appartement op de 2e woonlaag met betonnen vloer (bouwjaar 1995). Op de betonnen vloer ligt vinyl.
Al bijna 4 jaar heb ik conflict met mijn onderbuurman door mijn 2 spelende kinderen van 2 jaar en 4 jaar. Hij heeft het over zware overlast, ondanks dat ik veel rekening met hem houd. Tegelijkertijd heb ik ook erg last van hem, omdat hij steeds maar blijft bonken en aan mijn deur komt en tegen de deur trapt en mij bedreigt.

Nu zijn er regelmatig gesprekken geweest met Afdeling Leefbaarheid van Wooncorporatie, Buurtconciërge, Wijkagent, de onderbuurman en ik.
Uit alle gesprekken is naar voren gekomen dat het niet valt onder overlast, maar onder leef geluiden. De medewerkster van Afdeling Leefbaarheid heeft een paar keer tegen de onderbuurman gezegd dat hij dan maar moet verhuizen naar een 55+ woning.
De buurtconciërge is ook bij mij op bezoek geweest om te kijken wat ik op de vloer had liggen. Hij dacht dat het laminaat was. Maar ik zei dat het vinyl was.
Pas geleden was er een bemiddelingsgesprek met 2 buurtbemiddelaars, de buurman, mijn vriend en ik. De buurman had het ook over dat wij een harde vloer hebben en dat we een ondervloer hadden moeten hebben. Dat begreep ik niet, want ik heb altijd begrepen dat “plavuizen, parket, laminaat” onder harde vloeren valt. En op de website van de Wooncorporatie wordt harde vloer omschreven als: laminaat, parket, kurk of plavuizen. En in de Algemene Huurvoorwaarden staat: “Huurder zal het gehuurde naar behoren stofferen”. Ik kan niet specifiek iets terug vinden zowel op de website en in de Algemene Huurvoorwaarden waarin staat dat vinyl een harde vloer is en dat een ondervloer verplicht is bij het plaatsen van vinyl op betonnen vloer.

Ik heb ook 4 verschillende bedrijven benaderd die vinyl, ondervloeren, enz… verkopen.
Bedrijf 1 zegt dat vinyl “technisch gezien” onder zachte vloer valt.
Bedrijf 2 zegt (medewerker 1) dat vinyl onder zachte vloer valt en (medewerker 2) zegt dat vinyl onder harde vloer valt.
Bedrijf 3 zegt dat vinyl onder harde vloer valt.
Bedrijf 4 zegt dat het niet de gewoonte is om ondervloer te plaatsen onder vinyl op betonnen vloer.

Nu heb ik gebeld naar de Wooncorporatie en gevraagd of vinyl onder harde vloer valt en of ik verplicht was een ondervloer te plaatsten terwijl het een betonnen vloer is.
Ik sprak een plaatsvervangende medewerkster van Afdeling Leefbaarheid. Zij gaf mij als antwoord op beide vragen: “Ja” En ik ben verplicht een ondervloer met een minimale geluidsdichtheid van 12 decibel te plaatsen. En het advies is om een ondervloer te nemen van vinyfloor van 23 decibel i.v.m. mijn spelende kinderen waardoor minder gehorig voor de onderbuurman
Ik zei tegen haar dat ik dat nooit heb geweten en dat ik het nergens terug kan vinden. Ik vroeg aan haar waar kan ik het dan terug vinden? Zij zei, dat is ook nergens terug te vinden. Toen vroeg ik aan haar, hoe kan ik dat dan weten? Ze zei, als ik het toen (bij het accepteren van de woning) had gevraagd, dan zou ik het antwoord hebben gekregen. Ik zei: Was ik het dan verplicht om het te vragen? Ze zei: Nee, maar dan had je wel het antwoord gehad. En ineens viel dit onder overlast, omdat zij zegt dat de onderbuurman er lang last van heeft. En ze vertelde mij ook dat iemand (zelfde situatie als ik) waar een rechtszaak van is geweest, verloren had.

Erg vreemd, want al die jaren is niets tegen mij gezegd zowel niet door voormalige medewerkster Afdeling Leefbaarheid (terwijl de onderbuurman dat een paar keer in gesprek aangaf) en Buurtconciërge die speciaal bij mij is komen kijken naar de vloer. En nu valt het onder overlast. Dan begrijp ik niet waarom de onderbuurman moet gaan verhuizen(wat hij sowieso niet van plan was te doen).

Mijn vragen zijn nu:
1. Is bij u bekend of een vinyl onder harde vloer valt of zachte vloer? Zo niet, weet u bij wie ik echt terecht kan (expert) voor deze vraag? Want is nu erg verwarrend.
2. Ben ik alsnog verplicht een ondervloer te plaatsen n.a.v. deze situatie
(wat ook veel bij kijken komt qua kosten)?


Alvast bedankt!


Vinyl wordt in dit kader vaak gezien als een harde vloer, helaas voor u. Het is tevens gebruikelijk om een ondervloer te leggen onder vinyl. Niet alleen voor geluidsisolatie, maar ook voor warmte-isolatie. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Vinyl_%28vloerbedekking%29.
Ik denk dan ook dat men u hiertoe zou kunnen verplichten.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
Voor het antwoord op uw vraag denk ik dat nog het meest relevant is hoeveel decibel overlast uw onderbuurman feitelijk ondervindt. Uw verhuurder moet aangeven (zijnde opsteller van de voorwaarden en handhaver van huurregels) dat het voor u- huurder voldoende kenbaar is welke materialen u moet gebruiken om geluidoverlast te beperken. Deze regels moeten voor de huurder voorafgaande de huurovereenkomst, duidelijk en toegankelijk zijn, anders ontberen ze rechtsgeldigheid. Ik vind minstens dat uw verhuurder een aandeel heeft in het conflict, en als deze nu stelt dat u toch een ondervloer moet aanschaffen zou ik het conform de redelijkheid der wet, op grond van goed "verhuurderschap" netjes vinden als zij u tegemoet komen en de kosten vergoeden. Voor meer informatie of aanvullende vragen mag u mij via de direct contact knop contacteren.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
een kort onderzoek leert mij dat vinylvloeren soms hard, soms als zacht soms halfhard worden gedefinieerd, kortom men weet het waarschijnlijk zelf ook niet goed. Ook heb ik huurvoorwaarden gezien van corporaties die meer in detail de stoffering behandelen, en wat al dan niet toegestaan is. Uw verhuurder heeft dit kennelijk nagelaten en mag u nu niet hierop aanspreken zonder zelf verantwoordelijkheid te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Voor huurders met uw probleem: check huurcontract & gebruiksreglement, staan vaak geluidsnormen in.
Voor appartementseigenaren: check splitinsgsakte (bij eigendomsakte) & reglementen van de VVE, ook daar zijn vaak geluidsnormen te vinden waar de buren aangehouden kunnen worden cq waaraan iemand kan afmeten of hem wel/niet een verwijt kan worden m.b.t. geluidsoverlast.

Met een beroep op vorenstaande heb ik al eens via een rechter geluidsisolatie afgedwongen (als keuzeadvocaat, waarbij een rechtsbijstandsverzekeraar de kosten droeg).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte meneer de Schepper,

Bedankt voor uw reaktie!

Ik heb mijn huurcontract (ondertekend op 22 augustus 2007)+ de bijbehorende bijlagen (De Algemene huurvoorwaarden, versie juni 2006; De brochure "Wie betaalt de rekening", versie maart 2004; De brochure "Klussen in de woning", versie juni 2006), die geacht worden deel uit te maken van mijn huurcontract, doorgenomen. Daar kom ik niets tegen over geluidsnormen.
Alleen op hun website kom ik bij Veelgestelde vragen deze vraag tegen: Wat is de geluidsnorm voor een laminaatvloer, parket of plavuizen? Zie: http://www.vestia.nl/RotterdamZuid/Pages/Zoek.aspx?q=harde vloeren
Maar er staat niet over vinyl. En ik weet ook niet wanneer dat op hun website werd geplaatst.

Nogmaals bedankt voor uw reaktie!


Graag gedaan. Ik denk op grond van wat ik gelezen heb, dat u alleen gehouden bent aan wat volgens algemene normen van iedereen kan worden gevraagd: geen onnodige overlast veroorzaken etc.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag