Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte meneer Albersen,

Ik werk al 30 jaar voor een bedrijf. In mijn arbeidsovereenkomst staat dat het bedrijf waar ik werk mij kan verplaatsen naar een andere filiaal binnen een ratio van 80 kilometer.

Nu werk ik al 30 jaar, en zit ik natuurlijk niet op te wachten dat ik opeens een paar dagen in de week verplaatst word naar een ander filiaal om daar uit te helpen wanneer het druk is.

Mn manager zei tegen mij dat wij eigenlijk niet voor de bedrijfstak getekend heb, maar voor de merk van het bedrijf. Dus wij zullen altijd verplaatst kunnen worden. Is dit überhaupt juridisch gezien wel mogelijk?

als ik uiteindelijk aan m'n manager vertel dat ik er niet mee eens ben om verplaatst te worden i.v.m. reizen kan hij mij zomaar ontslaan?

Mn collega's zijn allemaal niet blij met de situatie. Niemand is bereid uren lang te reizen om naar een andere filiaal te gaan (al hoewel de reiskosten wel vergoed zullen worden). Bovendien is de werkcultuur op andere locaties zeer verschillend dan dan die van ons.

In afwachting van uw reactie verblijf ik.

Met vriendelijke groet,

Geachte heer,

De werkgever kan het beroep op het wijzigingsbeding i.c. overplaatsing naar een andere vestiging slechts doen, indien hij een zwaarwichtig belang heeft. Daarnaast moet het belang van de werknemer worden bekeken: hoe zwaarwichtig is dat? Ten slotte moet worden bekeken of uw belang (het kunnen blijven werken op dezelfde vestiging) naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken voor het belang van de werkgever (overplaatsing naar een andere vestiging vanwege een bepaalde reden).

Een overplaatsingsbeding ziet veeleer op de collectieve wijziging van de arbeidsvoorwaarden en niet zozeer op de individuele wijziging van de arbeidsvoorwaarden.

Dus als u al 30 jaar werkt op hetzelfde filiaal moet het – collectieve – belang groot en nood hoog zijn. "Zomaar" ontslag is niet mogelijk.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag