Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte lezer,

Wat zijn de rechten van een huurder van een sociale huurwoning.

Situatie schets.
mei 2020 door woningbouw gevraagd de tuin in orde te maken wegens nalatig onderhoud, dit is enkele maanden later herhaald.

Door een depressie eerder dit jaar is hier geen gehoor aangegeven en is er op 1-12-20 een brief op de deurmat gevallen waarin staat dat onderzoek zou hebben uitgewezen dat de hoofdbewoner geen hoofdverblijf heeft in de woning, ook werd gemeld dat dit al zeker 4 tot 5 jaar zo zou zijn.
Woningbouwt verwacht dat de huur binnen een week wordt opgezegd.

Na telefonisch contact met woningbouw is een afspraak gemaakt voor een gesprek op 9-12-20.
Er zou een dame van de woningbouw komen.

Die avond kwam er ook iemand van het onderzoeksbureau mee die het woord voorde dat er gegronde bewijzenwaren aan te nemen dat de hoofdbewoner er geen hoofdverblijf heeft. en dat de rechter hem altijd zou geloven en dat de bewonder maar moet gaan bewijzen dat zijn onderzoek en bevindingen niet juist zijn.

Hij wilde de woning zien maar dit is hem geweigerd omdat we dachten dat hij dat niet zomaar mocht vragen.

Op 12 januari komen ze weer en moeten er diverse bewijzen worden overlegd en willen ze de volledige woning inspecteren. Welke bewijzen exact is nog niet bekend maar in ieder geval de energie rekeningen.
Dit is geen enkel probleem, er zal alleen in de laatste 10 maanden een verlaging te zien zijn omdat de dochter des huizes toen op zichzelf is gaan wonen.

Het is ons volstrekt onbekend hoe meneer aan zijn bevindingen komt en het klopt ook niet.
De hoofdbewoner is wekelijks zeker 3 tot 4 dagen en nachten aanwezig en is zich zeker bewust van het slechte tuinonderhoud. Dit is inmiddels voor 3/4 aangepakt, verwijderd en opgeruimd.
Aan de woningbouw doorgegeven dat de bewonder inderdaad een ruim 3 weken niet in de woning is geweest omdat het niet verstandig was om alleen te zijn in die periode.

Concreet:
Wat zijn de rechten en de plichten van de hoofdbewoner en mag de bewoner gesommeerd worden zijn huur op te zeggen of is er een kans dat ze de bewonder er met een rechtelijke uitspraak uit kunnen zetten deze op straat komt te staan.

Het aantonen van de energie rekening zal geen probleem zijn, er is geen huurachterstand, geen nalatigheid in de woning als alleen het mag wat schoner (hier wordt aan gewerkt) geen geluidsoverlast en de tuin is inmiddels ook gedaan.

Hoor heel graag van u

De huurder kan niet zomaar zijn woning uitgezet worden noch gedwongen worden om op te zeggen. Daarvoor zijn wettelijke gronden nodig zoals ernstige huurachterstand welke niet aan de orde zijn blijkende uit uw toelichting. Wel kan de verhuurder de huurder manen om onderhoud te plegen aan de tuin om de overlast te beperken. Indien geen gehoor hieraan wordt gegeven dan kan dit een reden zinden zijn om aan te nemen dat het gehuurde niet bewoond wordt. Huuropzegging kan dan wel aan de orde komen. Ik raad u aan met de verhuurder om de tafel te zitten en concrete afspraken te maken t.a.v. het onderhoud en overleg van energierekeningen. Mocht de verhuurder ontruiming vorderen, neemt u dan desgewenst direct contact met mij op voor verdere hulp.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedemiddag,

In navolging op bovenstaand verhaal wil ik u graag nog een vraag stellen.
De woning corporatie verzoekt als bewijs de energierekeningen van de afgelopen 3 jaren.
Deze zijn inmiddels in ons bezit.

Ook willen zij de bankafschriften van het afgelopen jaar hebben.
Onze vraag is in hoeverre heeft de verhuurder recht op inzage in deze gegevens

M Vr, Gr


De verhuurder zal moeten onderzoeken of de woning bewoond is of niet. Daartoe mag zij gegevens bij u opvragen die ter zake doende zijn en aldus relevant zijn. Bankgegevens zijn zo breed en hoeft in beginsel niet erop te wijzen dat de woning (on)bewoond was. Gas, water en licht kan bv op een andere manier aangetoond worden en daarvoor is een bankafschrift niet per se nodig. Ik raad u dan ook aan de verhuurder hiervan op de hoogte te stellen. Hij zal dan middels andere wegen tot een conclusie moeten komen. Mocht de verhuurder volharden neemt u dan desgewenst contact met mij op voor verdere hulp.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag