Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte lezer / jurist,

Zoals u kunt lezen in onderstaande mailwisseling wil de werkgever van mijn zoon af (geen contractverlenging).
Klopt het zoals de werkgever aangeeft, dat aan de werkgeversverklaring destijds afgegeven op 6-12-2011, geen rechten kunnen worden verleend?

Mijn zoon heeft in eerste instantie een contract gekregen voor 5 maand (tot 1 januari 2012). Zijn werkgever geeft nu aan dat zijn contract stilzwijgend verlengd is met een half jaar (6 maand dus). Kan en mag dit?

De bovenste mail is de reactie van werkgever.
De onderste mail (1e) is verzonden als reactie op het beƫindigen van het arbeidscontract
----------------------------------------------------------------------------------------


Geachte heer (naam vader)



Uw reactie, namens (naam zoon), ontvangen en voor kennisgeving aangenomen. U schrijft o.a. dat (naam zoon) op basis van een werkgeversverklaring een vast contract zou hebben bij (naam firma). Dit is echter geen geldige juridische arbeidsovereenkomst. De enige arbeidsovereenkomst is het half jaar contract van juli 2011, welke stilzwijgend is verlengd per 1 januari 2012 en derhalve loopt tot 30 juni 2012. Wij hebben derhalve geen toestemming nodig van het UWV om niet verder te gaan met (naam zoon).



Wij blijven bij ons besluit, gezien de teruglopende omzet en de verwachtingen voor het komende jaar, om per 30 juni 2012 afscheid te gaan nemen van (naam zoon) en stellen nogmaals voor dat hij zijn verlofdagen opneemt vanaf maandag 11 juni 2012. Verschijnt hij toch op het werk, dan is dat voor zijn eigen rekening. Hij zal vanaf a.s. maandag niet meer bij ons aan het werk kunnen.



Mocht (naam zoon) de zaak op de spits willen drijven, dan stellen wij hem nu reeds voor alsdan aansprakelijk voor alle juridische kosten die eventueel door ons gemaakt zullen worden.



Wij hopen uiteraard dat dit niet zover hoeft te komen.



Hoogachtend,

Dhr. (naam werkgever)



Bijlage: uitleg werkgeversverklaring



Van: (naam vader)
Verzonden: dinsdag 5 juni 2012 19:08
Aan: (naam werkgever)
Onderwerp: Beƫindiging dienstverband (naam zoon)



Geachte heer (naam werkgever),



Op 22 mei jl. heeft u (naam zoon) een brief gestuurd.

Hierin geeft u aan dat zijn overeenkomst op 1 januari 2012 stilzwijgend met 6 maand verlengd is. Vervolgens geeft u aan dat door teruglopende werkzaamheden en de te verwachten economische omstandigheden zijn overeenkomst niet verlengd zal worden en dat zijn laatste werkdag bij u (naam werkgever) op 29 juni 2012 zal zijn.



Echter, op 6 december 2011 heeft (naam zoon) een werkgeversverklaring (zie ingevoegd document) van (naam bedrijf / werkgever) ontvangen waarin aangegeven staat dat hij daar een vaste dienstverband heeft.

Van het stilzwijgend verlengen van een contract op 1 januari 2012 kan dus geen sprake zijn en heeft juridisch geen waarde.



Wanneer u (naam zoon) het ontslag wilt aanzeggen dan zal dat via de reguliere weg moeten gebeuren. U dient hier toestemming voor te vragen bij het UWV.



Door bovengenoemde ontstane situatie is het ook niet meer nodig dat (naam zoon) vanaf de tweede helft van juni verlof opneemt. Hij zal dat dus ook niet doen.

(naam zoon) zal de komende tijd gewoon verschijnen op zijn werk bij (naam werkgever / bedrijf) en zijn werkzaamheden, waarvoor hij is aangenomen, verrichten.



Verder verzoek ik u om alle correspondentie via ondergetekende te laten lopen.



Graag zie ik uw reactie tegemoet.



Met vriendelijke groet,
(naam vader)

Een werkgeversverklaring is in de regel niet aan te merken als een toezegging dat de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet. Om als toezegging te kunnen gelden, moet gekeken worden naar alle feiten en omstandigheden.

Als het een contract voor bepaalde tijd is, staat in de wet dat die stilzwijgend opnieuw aangegaan kan worden voor dezelfde periode.

Wat wel interessant is, is het feit dat het eerste contract een contract voor vijf maanden was en de werkgever ervan uitgaat dat het tweede contract zes maanden duurt. Juridisch technisch zou ik wel durven betogen dat dit betekent dat na vijf maanden in het tweede contract feitelijk een derde contract stilzwijgend wordt voortgezet, wederom voor dezelfde tijd. Maw, uw zoon zou wellicht aanspraak kunnen maken op een contract tot 1 november a.s.

Om daar meer over te kunnen zeggen, zou ik de stukken moeten zien.
In ieder geval succes.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ga helemaal mee in de redenatie van de heer Rutten. Een tijdelijk contract wordt stilzwijgend verlengd met eenzelfde periode, echter maximaal met 1 jaar (Dit is dus wanneer het tijdelijk contract langer dan 1 jaar was). In uw geval dus weer 5 maanden.
Echter de werkgever heeft het over een contract van juli 2011 tot 1 jan 2012. Dit zijn 6 maanden. De vraag is dus of het inderdaad inging op 1 juli of b.v. 31 juli. Dan zijn het wel 5 maanden. Zo ja, bent u nu in het 3e tijdelijke contract van 5 maanden.
En inderdaad: de werkgeversverklaring geldt niet per definitie als een (aanwijzing tot) vast contract. Vaak staat er zoiets als "bij gebleken geschiktheid" of een ander voorbehoud. De exacte inhoud van de verklaring is dan relevant.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag