Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte Lezer,

Inmiddels ben ik 3 jaar in dienst bij een bedrijf.
Na een half jaar heb ik bovenop mijn salaris een variabele bonus ontvangen afhankelijk van mijn prestatie. De werkgever wil de bonusregeling opheffen.

Helaas heb ik geen contract waarin de bonusregeling wordt toegelicht.

Mag mijn werkgever de bonusregeling zomaar opheffen?

Of uw werkgever de bonusregeling mag opheffen is afhankelijk van een aantal factoren.

De eerste vraag die gesteld moet worden is of uw bonusregeling een arbeidsvoorwaarde is. Dat de bonusregeling niet in de arbeidsovereenkomst is opgenomen en niet schriftelijk is vastgelegd betekent niet dat het geen arbeidsvoorwaarde kan zijn. Ik ga er vanuit dat uw bonusregeling een arbeidsvoorwaarde is maar afhankelijk van de omstandigheden kan dit anders zijn.

Als de bonusregeling een arbeidsvoorwaarde is dan is het van belang om te weten of er een eenzijdig wijzigingsbeding overeen is gekomen. Dit is een artikel in uw arbeidsovereenkomst (of de cao) waarin is bepaald dat uw werkgever de bevoegdheid heeft om een arbeidsvoorwaarde eenzijdig te wijzigen.

Als er in uw arbeidsovereenkomst of de cao een eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen mag uw werkgever de bonusregeling overigens niet zomaar opheffen. Dit mag alleen als er sprake is van een zwaarwichtig belang, bijvoorbeeld financiƫle moeilijkheden bij uw werkgever. Uit uw vraag blijkt niet waarom uw werkgever uw bonusregeling wil opheffen.

Als er geen eenzijdig wijzigingsbeding overeen is gekomen kan een werknemer soms (op grond van goed werknemerschap) gehouden zijn om mee te werken aan een wijziging. In dat geval zal bekeken moeten worden (1) of er sprake is van gewijzigde omstandigheden die nopen tot een wijziging, (2) of het gedane voorstel redelijk is, (3) of aanvaarding van het voorstel in redelijkheid kan worden gevergd van de werknemer.

Uw vraag is dus niet eenvoudig te beantwoorden. Een werkgever mag in ieder geval niet zomaar een bonusregeling opheffen. Het is verstandig om contact op te nemen met een jurist. Deze kan dan aan de hand van alle feiten de zaak beoordelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag