Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Geachte Juristen,
Ik ben reeds enige jaren uitgeschreven uit Nederland, maar bezit nog wel onroerend goed. Mijn dochter had tijdelijk onderdak nodig en ik heb haar toestemming gegeven om tijdelijk mijn leegstaand huis als woning te gebruiken. Zij heeft zich op dat adres inlaten schrijven omdat zij nog schoolgaand was. Nu claimt de belasting dat ik mijn huis heb verhuurd aan derden en ziet dat als inkomen. Ik word nu aangeslagen. Mijn dochter is 23 jaar en ik betaal haar onderhoud. Is het terecht dat ik aangeslagen word?

Als de woning in box 3 valt, dan is er geen sprake van belaste verhuur. U betaalt dan 1,2% van de WOZ-waarde aan belasting. Echter als u de woning altijd heeft aangegeven in box 1 en de hypotheekrente heeft afgetrokken van uw inkomsten dan is de huur wel degelijk belast.
Daarnaast kunnen eventueel de gederfde huurinkomsten gezien worden als een schenking aan uw dochter.
De eerste optie is de zaak goed te bespreken met de medewerker van de belastingdienst die u schriftelijk heeft benaderd. Vraag hem om uitleg van hun visie op deze zaak. Geef heel duidelijk aan dat uw dochter studeert en u dit ziet als een onderdeel van uw onderhoudverplichting jegens uw dochter.
Komt u er niet uit dan zou u kunnen overwegen om een fiscalist te benaderen. Deze kan u verder helpen en met de Belastingdienst namens u overleggen en eventueel bezwaar aantekenen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag