Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


geachte,
ik werk als P@O voor een fysiopraktijk en weet me ff geen raad. Op 09-8-12 heb ik een werknemer ziek gemeld ( na aanleiding van een telefoontje). Op 15-08 moest medewerker na de Arbo op spreekuur. Aangezien ik niets van medewerker vernomen heb, ben ik ervan uit gegaan, dat medewerker nog steeds ziek is.op vrijdag 17-08 ontving ik een mail met erin opgemerkt, dat medewerker na aanleiding bezoek bij de huisarts nog steeds arbeidsongeschikt is.Na aanleiding van de mail ben ik op het online dossier van de Arbo gaan kijken en heb met verbazing gelezen, dat medewerker na spreekuur volledig herstel verklaard is. er is sprake van een mogelijke arbeidsconflict.Hmmmm. Ik heb een brief aangetekend medewerker gestuurd( evenals deze brief vooraf op de mail gezet)met een uitnogiging op 21.08.12 voor een gesprek met mij, om alles toe te lichten.Als medewerker verhinderd zou zijn, heb ik erop gewezen om mij mobiel in te lichten.Op maandag 20-08 open ik mijn mail en heb een bericht van een advocate, waarin staat vermeld , dat medewerker arbeidsongeschikt is, en niet wil lastig worden gevallen door mij. dat zou de herstel in de weg staan. Verder stond geschreven, dat medewerker een second opinion bij de UWV aanvraagt ( is er druk mee bezig)...Tja en nu ben ik een beetje de weg kwijt. Medewerker is hersteld gemeld, en toch ziek lt. huisarts....
Bij de UWV is geen aanvraag voor een deskundigen oordeel ingediend. ( tot vandaag ) . Wat zijn hier de richtlijnen voor. Hoe lang had medewerker de tijd op een second opinion aan te vragen.Een info was na de beoordeling van de Arbo binnen 1 week . De andere Info was: als ze er zin in had...Het kan toch niet zo zijn, dat werknemer kan doen en laten waar de zin na staan?!Ze is in gebrek gebleven , om na de spreekuur met de Arbo , te laten weten, dat ze volledig arbeidsgeschikt is verklaard. Pas 3 dagen later komt een mail.......En dan het kontakt verbood....

Ik raad u om te beginnen aan om zelf nog vandaag een deskundigenoordeel bij het UWV aan te vragen én de bedrijfsarts mevrouw opnieuw - met spoed - uit te laten nodigen voor een gesprek. Verder kunt u dit het beste laten begeleiden door een ervaren arbeidsrechtjurist zoals ondergetekende.

Beoordeel dit antwoord:

Ik snap dat u misschien de weg kwijt bent want dit is vaak lastige problematiek.
De werknemer die arbeidsongeschikt is heeft recht op doorbetaling van 70 % van zijn salaris of meer als dat in de arbeidsovereenkomst of de CAO is bepaald.
De werknemer heeft de verplichting zich te melden bij de arboarts en dat heeft hij ook gedaan.
De arboarts heeft echter vastgesteld dat de medewerker arbeidsgeschikt is. Vanaf dat moment heeft de werknemer geen recht meer op doorbetaling van de 70 % (of meer)
De werknemer die het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts kan een second opinion vragen bij het UWV. Zonder een verklaring van de verzekeringsarts van het UWV kan hij geen aanspraak maken op doorbetaling van zijn 70 %.
Om er geen betalingsverplichting bestaat zonder verklaring van de arts van het UWV zijn er geen termijnen gesteld in de wet waarbinnen de medewerker naar het UWV. Die heeft er namelijk alle belang bij om zo snel mogelijk naar het UWV te gaan.
Een verklaring van de huisarts is onvoldoende als second opinion dus de werknemer zal als hij doorbetaling wil naar hetUWV moeten gaan.
Zoals u ziet kan de medewerker dus niet doen en laten wat hij wil maar zeker als hij een advocaat heeft ingeschakeld zal de advocaat hem dit ook al verteld hebben. U kunt ook zelf een second opinion aanvragen maar dat hoeft dus niet. U kunt ook volstaan met een brief te sturen aan de advocaat en mededelen dat het salaris (of 70 % afhankelijk van contract of CAO) niet meer betaald vanaf het moment waarop de arbo arts de medewerker geschikt heeft verklaard en de betaling pas hervat als er een verklaring van een arts van het UWV komt die de medewerker ongeschikt verklaard.
Omdat er sprake is van een mogelijk arbeidsconflict is het wel goed om u bji te laten staan door een ervaren juridisch deskundige.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag