Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte,
Ik heb vorig jaar twee maanden gewerkt bij een bedrijf. Aan het einde van de tweede maand werd mij verteld dat werkgever mijn salaris niet meer kon betalen. Het bedrijf is niet failliet verklaard maar is opgehouden te bestaan. Schuldsanering loopt nu via insolventie-bemiddeling. Van dit bureau kregen wij maanden terug het voorstel om me 12% betaling (in termijnen) accoord te gaan. Woordvoerder informeerde mij dat hij niet verwachtte dat dit plan zou doorgaan want ging in totaal 182.000 schuld. Daarom ben ik niet accoord gegaan in de hoop dat ik via Wnsp alsnog bij het UWV terecht kon voor uitbetaling. Vandaag ontvang ik echter bericht van hetzelfde insolv. bureau dat de meeste schuldseisers wel accoord zijn gegaan en dat mij, onder bedreiging voor de rechter gesleept te worden, verzocht wordt alsnog accoord te gaan. Indien ik niet accoord ga zijn de kosten voor de rechtszaak voor mijn rekening, dit alles gebaseerd op de wet 287a Fw, alhoewel het bedrijf niet failliet is verklaard. Mijn vraag is of dit mag en correct is? En kom in nog in aanmerking voor aanvulling van mijn salaris?
Naar mijn mening wordt de schuldenaar meer beschermd dan de schuldeiser. Ik heb een maand gewerkt en deze meneer kan zo weglopen, dit voelt heel onrechtvaardig.

Geachte vragensteller,

Als ik uw vraag goed heb begrepen was u in dienst van een werkgever op wie de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is verklaard en heeft u nog loon te vorderen van uw voormalige werkgever.

De regeling van artikel 287a Fw wordt ook wel ‘dwangregeling’ genoemd en maakt het voor schuldeisers mogelijk om de rechter te verzoeken om de aan u aangeboden schuldregeling dwingend op te leggen indien u deze regeling weigert. Een dergelijk verzoek wordt toegewezen, indien de weigerachtige schuldeiser in redelijkheid niet tot weigering van instemming heeft kunnen komen. Daarbij worden het belang dat u als weigerachtige schuldenaar bij het weigeren heeft en de belangen van de overige schuldeisers die door de weigering worden geschaad in aanmerking genomen.
Waar het om gaat is de vraag of de schuldeisers bij een gedwongen regeling tot een snellere en hogere aflossing komen dan in de situatie dat deze regeling niet wordt gevolgd.

Wanneer u weigert in te stemmen met de regeling kunt u alleen veroordeeld worden tot vergoeding van de kosten van het geding indien de rechtbank instemt met de schuldregeling.

Verder kan het voor u als ex-werknemer van belang zijn om u te melden bij het UWV en deze instantie ervan op de hoogte brengen dat uw werkgever u niet betaald heeft. Onder omstandigheden kan het namelijk zo zijn dat het UWV de verplichting van de werkgever om het loon door te betalen overneemt. Daarbij is het wel van belang dat u uw werkgever hebt aangesproken om aan u het loon te betalen. Indien u zich gemeld hebt bij het UWV moet u binnen zesentwintig weken nadat op uw werkgever de schuldsaneringsregeling van toepassing is verklaard een verzoek indienen bij het UWV waarin u het UWV vraagt om de loonschuld van de werkgever aan u over te nemen.

Ik hoop uw vraag voldoende te hebben beantwoord en dat u met mijn antwoord verder kan.

Vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag