Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte,

Ik heb een vraag. In mei 2013 wil ik gaan samenwonen met mijn partner. Hij heeft een eigen huis (hypotheek) en nog al veel vermogen. Ik daarin tegen heb een parttime baan in de zorg. Wij willen een samenlevingscontract aan gaan, dit betekend ook dat we elkaars fiscale partner en toeslag partner worden?? Klopt dit? Ik heb geen recht meer op zorgtoeslag (las ik) maar wat houdt fiscaal partnerschap nu voor mij in? Gaat hij of ik daar op achteruit? Moet ik iets betalen wat van hem is en als hij schulden krijgt ooit, ben ik daar dan verantwoordelijk voor? Krijg ik minder loon als we elkaars fiscale partners zijn? Of krijg ik andere kosten? Ik maak me een beetje druk en ben bang dat hij iets aan vermogen verliest of ik meer moet betalen. Ik hoop dat u mij gerust kunt stellen.

U bent in de navolgende gevallen fiscaal partner van elkaar:
U bent dit jaar fiscale partners als u aan 1 van de volgende voorwaarden voldoet:

■U bent getrouwd.
■U bent geregistreerd partner.
■U bent ongetrouwd en staat allebei op hetzelfde adres ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA), u bent allebei meerderjarig en u hebt samen een notarieel samenlevingscontract afgesloten.
■U bent ongetrouwd en staat allebei op hetzelfde adres in de GBA ingeschreven en u voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden:
■U hebt samen een kind.
■1 van u heeft een kind van de ander erkend.
■U bent bij een pensioenfonds aangemeld als pensioenpartners.
■U bent samen eigenaar van een eigen woning.
■Op uw adres staat ook een minderjarig kind van 1 van u beiden ingeschreven (samengesteld gezin). Let op: geldt deze situatie voor u? Maar is er sprake van verhuur op zakelijke gronden? Dan bent u geen fiscale partners. U moet dan een schriftelijke huurovereenkomst hebben.

■U was vorig jaar al fiscale partners.

U kunt nu voor uzelf uitmaken of u fiscaal partner van elkaar wordt. Fiscaal partnerschap heeft in ieder geval tot gevolg dat u samen aangifte voor de inkomstenbelasting doet. Indien uw partner een hoog inkomen heeft en u een laag inkomen kan de Belastingdienst bepaalde heffingskortingen rechtstreeks aan u uitbetalen. Daarnaast heeft het fiscale partnerschap als voordeel dat u bepaalde aftrekposten kunt verdelen.

Samenwonen heeft verder tot gevolg dat u voor de toeslagen zult worden aangemerkt als zogenoemde toeslagpartners. Uw beide inkomens zullen bij de beoordeling of recht heeft op bepaalde toeslagen een rol gaan spelen. In uw geval zal dat betekenen dat uw zorgtoeslag lager zal uitvallen dan wel dat u helemaal geen recht meer heeft op zorgtoeslag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag