Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


geachte,
Ik heb een onderneming met een holding structuur.
De Holding is de Moeder en hieronder hangen 3 werkmaatschappijen. Ik heb recent Prive geld via de Holding aan een van de werkmaatschappijen geleend. Nu wil ik het geleende prive geld weer terugtrekken maar dit zal resulteren in een failliesement van de betreffende werkmaatschappij. De Holding is enige aandeelhouder van de betreffende werkmaatschappij. Onder de lening liggen twee( lening )overeenkomsten:
1. van Prive naar de Holding
2. en van de Holding naar de werkmaatschappij.
Heeft dit nu consequenties ( aansprakelijk )als ik als bestuurder van de Holding mijn Prive lening uit de dochtermaatschappij trek en hierdoor de werkmaatschappij Failliet gaat ? In de betreffende werkmaatschappij ben ik niet de bestuurder ! Zowel de Holding als de Werkmaatschappij(en) hebben een Bestuursen commissarissen aansprakelijkheidsverzekering.

Niet uit te sluiten is dat de holding of u als bestuurder van de holding aansprakelijk gesteld als u de lening laat terugbetalen. Er kan dan sprake zijn van zogenaamd een paulianeuze rechtshandeling
Hiermee wordt bedoeld dat de rechtshandeling is verricht zonder dat daartoe een op wet of overeenkomst berustende verplichting bestaat. Daarnaast moeten eén of meer schuldeisers benadeeld zijn door de rechtshandeling benadeeld in hun verhaalsmogelijkheden. Hiervan is in ieder geval sprake indien een schuldeiser door de rechtshandeling minder ontvangt dan zonder die rechtshandeling het geval zou zijn. Ook moet de debiteur in dit geval de holding of u dus en degene tot wie de rechtshandeling is gericht, wisten of behoorden te weten dat één of meer schuldeisers hierdoor zouden worden benadeeld. Zeker in faillissementsituatie is het heel belangrijk om juridische informatie in te winnen om te voorkomen dat u hierin fouten maakt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte,
Ik heb het geld prive ook weer geleent van iemand en deze persoon wil zijn geld terug ! Het prive geld was tijdelijk bedoeld als injectie voor de werkmaatschappij ! maar door andere onvoorziene omstandigheden in de werkmaatschappij ( zoals het niet verkrijgen van een contract voor 2013 )voorzie ik dat 31 dec. de bv ophoud te bestaan. Mij werd in augustus dit jaar geadviseerd om het door mij " geleende " prive geld via de holding naar de werkmaatschappij in te brengen. De lening overeenkomst is officieel nog niet ingebracht in de werkmaatschappij en de holding ! de enige overeenkomst die ik heb is die met de persoon die mij het geld in vertrouwen prive geleend heeft ! en dus ook verwacht op eerste afroep dat hij zijn geld terug krijgt. Het kan toch niet zo zijn dat wanneer ik het geleende geld nu via de holding terug trek uit werkmaatschappij ( wat dus helemaal geen geld is van die werkmij en de holding ) dat ik daar rechtmatig iets verkeerd mee doe ?? wat als die persoon mij dit geld NIET had geleend ? dan was het misschien al eerder gedaan met de BV. Hier kan een ander toch niet voor boeten ( voor zijn Goodwill waaraan hij niks verdiend heeft )??


Beste vraagsteller,
Deze site is dan ook alleen bedoeld om een eerste algemene beoordeling van een zaak te geven. Ik kan u alleen waarschuwen dat het "terughalen" van de lening problemen zou kunnen opleveren. Daarom zou ik u adviseren om een advocaat of jurist in te schakelen om goed te bespreken wat er precies is gebeurd om te voorkomen dat u straks problemen krijgt als de werkmaatschappij failliet gaat. U kunt met juristen op deze site contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Als een bestuurder weet dat een faillissement niet te vermijden valt is hij vanaf het moment van die wetenschap gehouden alle schuldeisers gelijk te behandelen. De ene meer terugbetalen (in procenten) dan een ander is niet toegestaan. De betaling kan als de schuldeiser er weet van heeft worden teruggedraaid. Dat is hier het geval.

Mijn advies: voorkom een faillissement. Het uitlenen van geld brengt een risico met zich mee. Dat risico lijkt zich hier te hbben verwezenlijkt. Als u als bestuurder en gelduitlener een weg uit deze situaite wilt puzzelen is het beslist nodig de te zetten stappen met een advocaat af te stemmen. Zelf heb ik deze problemen zowel als advocaat en van de andere kant als curator voorbij zien komen. De intuitie van een ondernemer is beslist niet genoeg om in deze te voldoen aan de wettelijke eisen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag