Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geachte

ik ben een Belg en woon zelf in België. Ik heb een relatie met een Nederlandse meisje gehad en ben toen in Nederland gaan wonen. Toen de relatie niet meer goed ging, zijn we uit elkaar gegaan en ben ik terug verhuist naar België. Ondertussen hadden wij een kind en is die blijven wonen bij de moeder. Hij is ondertussen ouder als 4 jaar en al bijna 3,5 jaar ga ik mijn kind om het weekend halen en terug ook zelf afzetten. Met de vakantieperiodes blijft hij soms enkele dagen langer.
Nu heeft de moeder van mijn kind psychologische problemen en drugsproblemen met als gevolg dat ze in een afkickcenter zit. En blijkbaar zal die behandeling lang kunnen duren. Zij gaat hoe dan ook een jaar begeleid worden door de instellingen van Nederland, Pleegzorg en Jeugdzorg, denk ik.
Hierdoor hebben ze mijn kind weggenomen van haar en woont nu bij haar moeder in Nederland.
Het zit wel zo, ik heb hem in Nederland erkend als vader maar zij heeft hem nooit willen erkennen in België. Dus hij heeft enkel de Nederlandse nationaliteit.
In hoeverre heb ik recht om hoederecht te krijgen? Indien ja, hoe kan ik dat doen, via rechtzaak? Hoe lang zou het duren?
Moet ik hier in België een advocaat nemen en hier de rechtzaak laten beginnen of in Nederland?
Wat zijn mijn rechten als vader in deze situatie?

Ik dank U bij voorbaat voor uw hopelijk en positief reactie.

Met vriendelijke groeten

Uw zoon is in Nederland geboren, heeft, zoals u stelt de Nederlandse nationaliteit en woont ook in Nederland. U heeft uw zoon erkend en family life met hem gehad. Nederlands recht zal op de contact en zorgregeling van toepassing zijn. Niet helemaal duidelijk is of u gezamenlijk het ouderlijk gezag over uw zoon heeft of uw ex alleen
U heeft zeker rechten die u geldend kunt poberen te maken en wat betreft het gezamenlijk gezag verzoeken over uw zoon.
Mijns inziens kunt u hiervoor dus het beste een Nederlandse advocaat inschakelen in de regio waar het kind verblijft.
Een procedure hierover, dat wil zeggen over de contactregelingg maar ook over het gezag dat u ( mede) wenst te verkrijgen, bij een rechtbank, duurt relatief lang en de Raad voor de Kinderbescherming kan daarbij voor advies betrokken worden. U dient - afgezien van hoger beroep-voor de procedure in eerste aanleg over het ouderlijk gezag rekening te houden met een procedure van zeker een half jaar

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag