Wonen, Buren
Particulier
Wij wonen op de 1e etage van een koopappartement in Amsterdam. Onlangs hebben wij een nieuwe bovenbuurman gekregen, wij hebben nu last van geluidshinder (wij horen alles wat hij doet tevens gaan zijn bezigheden enkele dagen per week door tot 3 uur 's nachts). Voor zover ik kan nagaan is er geen huishoudelijk reglement opgesteld waar alle bewoners van dit pand zich aan dienen te houden. Onze onderburen zeggen dat zij ons nooit horen, we zouden naar mijn idee dus zonder geluidsoverlast moeten kunnen wonen. Het blijkt dat onze bovenbuurman op de basis/ondervloer loopt zonder een "fatsoenlijke' dempende laminaatvloer o.i.d. Volgens de NEN-EN-ISO 717-2 moet een vloer minimaal 10 dB geluidsisolatie hebben.
Kunnen wij onze bovenbuurman verplichten een fatsoenlijke vloer te leggen die voldoet aan de NEN-EN-ISO 717-2 eisen?
Ofwel in de huishoudelijke regels (waarvan u aangeeft dat die er, voor zover u bekend niet zijn), ofwel in de oprichtingsakte van de VvE staat veelal dat harde vloerbedekking niet is toegestaan tenzij een bepaalde minimumwaarde aan geluidsdemping wordt bereikt. De 10 dB is een veelvoorkomende isolatiewaarde.
Als in uw situatie niet dergelijke regels van toepassing zijn, dan is het lastig de buurman aan die normen te houden. Wel gelden op grond van het Bouwbesluit bepaalde minimum isolatiewaarden. Ik adviseer u dat met de gemeente te bespreken (afdeling Bouw- en Woningtoezicht) en de gemeente te vragen deze waarden te controleren.
Weet wel dat als de gemeente zich met de buurman in de discussie gaat melden, de verhoudingen zwaar onder druk komen te staan. Een gesprek met de buurman aangaan over mogelijkheden om de overlast te beperken, of bemiddeling door een onafhankelijke derde werkt in de regel minder escalatie in de hand.