Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Wij wonen met zijn 3-en in een appartement, dit is gehuurd onder de naam van 1 persoon, 2 anderen wonen erbij in (uiteraard met goedkeuring van de woningbouw vereniging).

Met zijn 3-en maken wij iedere maand een bedrag over naar een rekening om de vaste lasten van de woning te betalen.

Deze rekening is ook van de hoofdhuurder.

In goed vertrouwen is dit afgesproken, en we maken elke maand extra geld over i.v.m. onverwachte uitgaven en / of gezamenlijke aankopen. (belasting, wasmachine , etc..) .

Nu is laatst gebleken dat de hoofdhuurder, die dus de gezamenlijke rekening op zijn naam heeft, al het extra geld heeft opgemaakt . dit ongevraagd natuurlijk .

Na enkele malen aankaarten is er geen verbetering zichtbaar, .
De andere huisgenoot en ik zouden dit geld graag zo spoedig mogelijk terug zien, daar het om een aardig bedrag gaat (naar schatting 3000 euro die wij zijn gedupeerd).

Wij begrijpen dat dit niet in 1 keer terug te betalen is, toch zouden we graag willen dat we er zeker van kunnen zijn dat dit geld terugkomt.

Kunnen wij hier rechtsgeldig iets mee of is het toch iets dat in de privésfeer moet worden opgelost ?

Korte samenvatting: 3 vrienden hebben 1 rekening om woonlasten te betalen, 1 persoon heeft deze rekening op naam. In goed vertrouwen is er altijd een overschot opgebouwd op deze rekening om een extratje te hebben.
Alleen deze rekeningbeheerder heeft het extra geld laten verdampen en de andere 2 willen dit graag terugzien, of iig een uitzicht dat het terugbetaald gaat worden.

m.v.g.

Geachte vraagsteller,
Er zit weinig anders op dan de schuldenaar formeel aansprakelijk te stellen en aan te manen. En als dat niet helpt zult u vervolgstappen moeten ondernemen. Het maakt de zaak eenvoudiger als u hem/haar een schuldbekentenis laat tekenen. En nog beter is het als u ook een rentepercentage overeenkomt over de periode dat u het geld nog niet terugkrijgt. Ik raad u aan om voor nader advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact op te nemen met een van de juristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,

In aanvulling op mr. Doomernik kan het onderstaande wellicht een vervolgstap zijn.

Als ik U goed begrijp staat de huurovereenkomst op naam van de schuldenaar, zo ook de rekening waar U het geld op stort. Feitelijk is de schuldenaar dus de enige die gehouden is huur te voldoen aan de verhuurder en heeft deze persoon vervolgens weer een vordering op U.

Indien de schuldenaar het overschot niet wenst terug te betalen, kunt U, wellicht uw huurbetalingen opschorten c.q. verrekenen met datgene wat U tegoed heeft. (hoewel ik denk dat dit alleen problemen gaat geven met de verhuurder, omdat uw schuldenaar niet de gehele huur kan dragen en dit ook consequenties zal kunnen hebben voor uw positie).

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Veel dank beide beantwoorders!

Fijn om te horen, mits er enige meewerkendheid is, dat hier wat aan gedaan kan worden.

Het plan was om dit onderling op te lossen, maar helaas rest ons niets
dan het op een meer officiële manier op te lossen.

m.v.g.


Geachte vraagsteller,
De suggestie van mr. Wassink is waardevol (hoewel inderdaad risicovol). Nog een kleine aanvulling: wellicht helpt dreigen hiermee (net als met dreigen tot inschakelen van een jurist/deurwaarder) ook al om een redelijke regeling te treffen, of het inhouden van kleine bedragen. Let wel op dat er niet toch op een of andere wijze door u met verhuurder is overeengekomen dat ook u (hoofdelijk) aansprakelijk bent voor de huur.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag