Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Sinds vijf jaar heb ik een vast contract. De economische recessie heeft het bedrijf waar ik werk ook getroffen. Daarom wordt nu een groot aantal mensen via een 'afspiegenlingsregeling' ontslagen. Volgens de afspiegelingsregeling ben ik als enige van mijn afdeling ontslagen. Ik ben de enige in mijn functie. In een andere (volgens mij redelijk vergelijkbare?) functie is ook iemand de enige. Ik vraag me dan ook af of het eerlijk is dat de keuze voor ontslag om mij gevallen is. Qua uitwisselbaarheid zou ik de andere functie ook prima kunnen uitvoeren en de andere persoon van die functie zou mijn baan met enige opleiding en twee jaar meer werkervaring (het verschil tussen ons) ook prima kunnen uitoefenen. Er zit wel een verschil in salaris.
Mijn vraag: Is het onterecht dat ik ontslagen ben en/of heeft het zin om in beroep te gaan? Zoja, wat schat u in dat ik aan extra aantal maanden naast de huidige regeling, zou kunnen ontvangen? (afhankelijk daarvan kan ik besluiten of ik nu akkoord ga met de regeling of bezwaar ga maken).
Bij voorbaat heel hartelijk dank voor uw reactie!

Als er voor u een ontslagvergunning wordt gevraagd bij het UWV zal het UWV u altijd vragen of u bezwaar wil maken tegen de ontslagaanvraag. Nu u het er niet mee eens bent moet u dat doen. Ten aanzien van de vergoeding moet ik opmerken dat als ontslag gevraagd wordt via het UWV u geen aanspraak kunt maken op een ontslagvergoeding tenzij er een sociaal plan van toepassing is of dit in de CAO geregeld is. Daarnaast kunt u altijd proberen om zelf met de werkgever afspraken te maken hoewel dat laatste vaak niet lukt. Om u goed te kunnen adviseren is het nodig om de details van de zaak te kennen. Mogelijk komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp. U kunt daarover informatie inwinnen bij het juridisch loket in uw omgeving.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Robert,
Bedankt alvast voor de snelle reactie!
Nog enkele details:
- Er is een sociaal plan opgesteld.
- In het sociaal plan is de keuze opgenomen om voor een minnelijke regeling te kiezen, waarbij twee extra (bonus)maanden worden uitgekeerd (of de uwv-route te doorlopen en bezwaar te maken). Het recht om bezwaar te maken via het uwv vervalt als je kiest voor de minnelijke regeling. Je hebt dan immers getekend voor ontslag. Daarom mijn vraag of de verwachtig is dat ik er meer dan 2 maanden uit zou kunnen slepen (anders heeft het immers geen zin om in bezwaar te gaan). Heeft u hier misschien ook een antwoord op?
- 'Sinds' (uit mijn vorige tekst) moet zijn 'Al'.
Heeft u meer details nodig? Alvast bedankt!


Als een ontslag wordt gevraagd via het UWV dan is de uitslag daarvan of er wordt ontslag verleend of er wordt geen ontslag verleend. Bij het UWV wordt dus geen vergoeding toegekend. Een vergoeding komt alleen aan de orde als er een ontbinding wordt gevraagd bij de kantonrechter maar dat gebeurd dus niet.
Wat er in uw geval dus kan gebeuren als u bezwaar maakt is dat er geen vergunning wordt verleend. Dan blijft dus gewoon in dienst bij uw werkgever. De kans daarop kan ik zo niet inschatten dan moet ik dieper in de details duiken en daarvoor is een antwoord via deze site niet geschikt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag