Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Op onderstaande vragen betreffende zowel erfrecht, huurrecht als eigendomsrecht konden zowel de baliemedewerkers van de rechtbank, woningbouw als notaris helaas geen antwoorden geven. Vandaar de vragen aan u.

Situatie:
* Contract huurwoning (sociale woningbouw) staat op naam van meneer X (genaamd vader).
* Zoon van meneer X is bij vader komen wonen: staat niet op huurcontract
* Twee tantes (bloedverwanten) van de zoon zijn ook op dat adres komen wonen (ingeschreven bij GBA op dat adres, niet op huurcontract)
* Vader (hoofdbewoner, contractant) is onverwacht overleden
* Halfzus van de zoon heeft de huur van het huis van de vader een dag voor overlijden opgezegd (zonder medeweten van zoon en tantes)
* Zoon (met jurist) is daardoor in juridische strijd met woningbouw; nog geen rechtszaak, over en weer eisen gesteld, niets ondertekend, huurcontract nog steeds op naam van de overledene.
* Zoon en tantes wonen nog op het adres van de overledene; zij houden wettelijke termijn tot max. 6 maanden na overlijden aan.
* Alle kinderen van de vader hebben de erfenis verworpen.
* De schuldeisers zijn op de hoogte van het overlijden; niemand heeft tot nu toe aanspraak op de inboedel gemaakt.

De vragen:
* Wie moet het huis leegruimen?
* Van wie is de inboedel?

Deze vragen lijken eenvoudig, maar dat is het niet. Indien namelijk de zoon het huis leeg oplevert aan de woningbouw, dan gedraagt hij zich waarschijnlijk als erfgenaam terwijl hij dat niet wil zijn (erfenis is verworpen). Volgens de jurist van de zoon bestaat er geen wet en geen jurisprudentie hierover. Maar wat moet hij dan (niet) doen om er zeker van te zijn dat hij niet opdraait voor andermans schulden?

Indien hij toch het huis volgens de wet leeg moet of mag opleveren, wat moet er dan met de inboedel gebeuren? Opslaan van de inboedel is geen optie (geen geld plus ook dan gedraagt de zoon zich weer als erfgenaam).

Indien de tantes het huis leeg opleveren (door inboedel weg te geven), begaan zij waarschijnlijk een onrechtmatige daad, want de inboedel is niet van hen. Stel dat zij de inboedel weggeven aan de kringloopwinkel, buren en anderen, kunnen zij dan achteraf door de schuldeisers alsnog aansprakelijk worden gesteld voor 'gederfde inkomsten uit de inboedel'?

Is er een termijn waarbinnen schuldeisers moeten reageren willen zij nog enigszin aanspraak willen maken op de inboedel? Inboedel heeft weinig tot geen waarde.

Hoe te handelen (mbt inboedel, leegruimen) bij vertrek uit de woning door zoon en tantes?

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw tijd en moeite betreffende deze complexe situatie.

Met vriendelijke groet.



Ik geef u antwoord op met name het huurrecht-deel (elke jurist heeft zijn specialisaties).

De kinderen hoeven vanwege de verwerping het huis niet op te leveren. Het is ook niet hun inboedel.
De inboedel is eigendom van eventuele andere erven, bijv. de tantes, die als ze slim zijn de erfenis ook verwerpen. Dan is de inboedel van niemand meer.


Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
de beste manier om hiermee om te gaan is beneficiair aanvaarden omdat verwerping meestal tot gevolg heeft dat minderjarige kinderen de plaats vervullen van degene die heeft verworpen. Dus dan moeten de kinderen alsnog namens hun kinderen het huis leegruimen. De wet regelt dat minderjarige kinderen van rechtswege beneficiair aanvaarden, maar aan de rechter kan verwerping worden gevraagd voor de kinderen van erfgenamen in eerste lijn.
Dus het antwoord op uw vragen luidt:
de kinderen van erfgenamen vullen de verworpen plaats in van hun ouders en van die personen is de erfenis.
indien minderjarig moeten hun ouders het huis uitruimen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag