Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Op onderstaande vragen betreffende – naar mijn idee – erfrecht, huurrecht als eigendomsrecht konden zowel de baliemedewerkers van de rechtbank, woningbouw, een jurist als notaris helaas geen antwoorden geven. Vandaar de vragen aan u.
Situatie:
* Contract huurwoning (sociale woningbouw) staat op naam van meneer X (genaamd vader).
* Zoon van meneer X is bij vader komen wonen: staat niet op huurcontract, wel GBA, langer dan 2 jaar.
* Twee tantes van de zoon wonen ook op dat adres: staan niet op huurcontract, wel GBA, langer dan 1,5 jaar.
* Vader (hoofdbewoner, contractant) is onverwacht, na kort ziekbed, overleden
* Halfzus van de zoon heeft de huur van het huis van de vader een dag voor overlijden opgezegd (zonder medeweten van zoon en tantes)
* Zoon (met jurist) is daardoor in juridische strijd met woningbouw: nog geen rechtszaak; over en weer eisen gesteld; niets ondertekend; huurcontract nog steeds op naam van de overledene.
* Zoon en tantes wonen nog op het adres van de overledene; zij houden wettelijke termijn tot max. 6 maanden na overlijden aan.
* Alle kinderen van de vader hebben de erfenis verworpen.
* De schuldeisers zijn op de hoogte van het overlijden; niemand heeft tot nu toe aanspraak op de inboedel gemaakt.
De vragen:
A) Wie moet het huis leegruimen?
a. Zoon
b. Tantes
c. Woningbouw
d. Schuldeisers
B) Van wie is de inboedel?
Deze vragen lijken eenvoudig, maar dat is het niet.
Ad A.1 Zoon
Indien de zoon het huis leeg oplevert aan de woningbouw, dan gedraagt hij zich waarschijnlijk als erfgenaam, terwijl hij dat niet wil zijn (erfenis is verworpen). Volgens de jurist van de zoon bestaat er geen wet en geen jurisprudentie hierover. Maar wat moet hij dan (niet) doen om er zeker van te zijn dat hij niet opdraait voor andermans schulden?
Ad B. Inboedel
Indien de zoon toch het huis volgens de wet leeg moet of mag opleveren, wat moet er dan met de inboedel gebeuren? Opslaan van de inboedel is geen optie (geen geld plus ook dan gedraagt de zoon zich weer als erfgenaam).
Ad A.2 Tantes
Indien de tantes het huis leeg opleveren (door inboedel weg te geven), begaan zij waarschijnlijk een onrechtmatige daad, want de inboedel is niet van hen. Stel dat zij de inboedel weggeven aan de kringloopwinkel, buren en/of anderen, kunnen zij dan achteraf door de schuldeisers alsnog aansprakelijk worden gesteld voor 'gederfde inkomsten uit de inboedel'?
Ad A.3 Woningbouw
Indien er geen erfgenamen zijn en er woont verder niemand (na overlijden) in het huis, mag volgens mij de woningbouw het huis leeghalen. De situatie is echter anders. Spullen zijn volgens mij ook niet van hen. Er geen huurachterstanden.
Ad A.4 Schuldeisers
Is er een termijn waarbinnen schuldeisers moeten reageren willen zij nog enigszins aanspraak maken op de inboedel? Inboedel heeft weinig tot geen waarde. Moeten zij het huis leeghalen?
Hoe te handelen (mbt inboedel, leegruimen) bij vertrek uit de woning door zoon en tantes?
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw tijd en moeite betreffende deze complexe situatie.
Met vriendelijke groet.
De huisgenoten kunnen aan de verhuurder vragen om erkend te worden als mede huurder. Als de verhuurder dat weigert dan kan aan de kantonrechter gevraagd worden om dat te doen. Dat verzoek moet binnen 6 maanden na overlijden van vader worden ingediend. Als de erfe3nis verworpen is dan mogen nog de zoon noch de tantes de spullen uit het huis zetten. Op de spullen kan beslag worden gelegd maar ik begrijp dat de waarde nihil is dus waarschijnlijk zal dat niet gebeuren. In dat geval kan de verhuurder als medehuur niet door de kantonrechter wordt toegestaan de spullen uit het huis verwijderen. Spullen zijn weliswaar niet van de verhuurder maar omdat het huis leeg opgeleverd moet worden en daaraan niet wordt voldaan mag de verhuurder de spullen zelf verwijderden.
Reactie van de vraagsteller
Geachte heer Martens,
Hartelijk dank voor uw heldere uitleg.
En moreel bezien? Zijn de tantes (ze zijn officieel geen familie [meer] van de overledene, alleen van de zoon) strafbaar, indien zij toch het huis leeg opleveren? Het voelt voor hen niet goed om letterlijk de deur achter zich dicht te trekken zonder iets te doen, zowel uit respect voor de woningbouw als voor de overledene.
Daarnaast was ik ooit getuige dat de woningbouw in een soort gelijk geval een grote metalen grofvuilcontainer huurde en ongezien de gehele huisraad daarin dumpte, terwijl er zoveel minima (via kringloop) ermee geholpen kunnen worden. Plus de huisraad is door de overledene met liefde door de jaren heen bijeengebracht,hoewel met 4 katten in huis het meubilair flink beschadigd is.
Wat als zij het grofvuil laten ophalen en de kringloopwinkel laten komen? Is dat strafbaar?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Als de erfenis niet aanvaard is dan mogen de tantes alleen hun eigen spullen uit het huis halen. Van andere spullen zijn ze geen eigenaar en als ze die toch meenemen is dat verduistering.