Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Nadat mijn half jaar contact niet verlengd is door de werkgever wil hij me toch aan mijn concurrentiebeding houden (1 jaar, niet in dezelfde branche werkzaam zijn) Ik ben inmiddels voor mezelf begonnen in dezelfde branche. Kan hij mij aan dit concurrentiebeding houden? Graag zie ik uw reactie tegemoet.


Uw vraag is pas goed te beantwoorden na lezing van de tekst en aanvullende informatie door u. In het algemeen geldt het volgende. De rechtspraak laat zien dat een concurrentie beding redelijk moet zijn. Het moet o.a. bevatten:
1. Een redelijke termijn (max. 1 jaar, dan wel een periode niet langer dan het tijdelijke contract zelf).
2. Een duidelijke omschrijving van wat niet mag (geen vage, ellenlange omschrijvingen)
3. Een redelijke geografische beperking (over het algemeen bijv. niet heel Nederland)
4. De boeteclausule moet redelijk zijn (in verhouding tot salaris).

Als het concurrentiebeding een werknemer onredelijk beperkt om zijn werk uit te oefenen of hem in het geheel niet meer in staat stelt in die branche werkzaam te zijn gedurende een lange tijd, kan de rechter worden verzocht het beding te vernietigen/matigen. Het beding kan geheel of gedeeltelijk worden vernietigd (bij gedeeltelijke vernietiging kan de regio verkleind worden, de termijn verkort etc.).

Ook kan de rechter bepalen dat de werkgever aan de werknemer een vergoeding moet betalen voor de duur dat hij zijn werk niet kan uitoefenen of erg belemmerd wordt in zijn werk.
De rechter kijkt heel goed naar het belang van de werknemer:
Bij het belang van de medewerker, gaat het om het belang van vrije keuze van de arbeid, mogelijkheden tot positieverbetering en ontplooiingsmogelijkheden, voorkomen van werkeloosheid etc. Bij het belang van de werkgever, gaat het om het voorkomen van aanmerkelijke schade door (onrechtmatige) activiteiten van de voormalige medewerker.
Het gaat hier dus niet om het belang van de werkgever om bepaalde medewerkers in dienst te houden. Wordt het beding gebruikt als drempel voor vertrek van medewerkers, dan bestaat er een goede kans dat de rechter deze drempel grotendeels wegneemt door de werking van het beding te beperken.
Zoals u het omschrijft duurt het beding langer dan uw overeenkomst en dat is onredelijk lang. Verder lijkt het erop dat er geen geografische beperking is, wat ook onredelijk is, omdat dit u het brood uit de mond stoot. Matiging van het beding lijkt dan ook voor de hand te liggen.
U kunt voor meer informatie vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de arbeidsrechtjuristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

De opzegging door de werkgever kan wel van invloed zijn op de vraag wat onder de gegeven omstandigheden onredelijk belemmerend is voor u. Ik verwacht dat het het verbod op benaderen relaties van de oud-werkgever niet zomaar op zij gezet krijgt.

In hoeverre het lukt om het verbod om als concurrent te werken te verkleinen is mede afhankelijk van ondermeer de vraag hoe dicht u feitelijk op de markt zit van de oude werkgever en hoe ruim het oorspronkelijke verbod was. Hoe beperkter dat was, hoe moeilijker het is om dit te laten beperken.

Mijn kantoor doet veel van dit soort zaken. Hoofdregel is dat u eerst moet kijken wat er in de beƫindigde arbeidsovereenkomst staat. In beginsel geldt het daar opgenomen concurrentiebeding. Het lukt ons regelmatig een beperkend beding door een rechter te laten inperken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag