Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Na een aantal jaren is mijn 0-urencontract als magazijnmedewerker beïndigd. Voor het eerst bestudeerde ik de loonstrook goed en kwam tot de ontdekking dat er nooit reiskosten zijn uitbetaald terwijl ik op ongeveer 30 km van het werk woon.
Het probleem heb ik aangekaart bij het bedrijf en men weigert iets te vergoeden omdat het niet contractueel zou zijn vastgelegd.
In de arbeidsvoorwaarden waarnaar men in mijn contract verwijst is echter opgenomen dat degene die geen bedrijfsauto hebben het volgens de belastingdienst geldende tarief per kilometer kunnen declareren.
Een collega waar ik mee werkte en die een 40 uur contract had en dat en verwijst naar dezelfde arbeidsvoorwaarden kreeg wel altijd reiskosten vergoeding.
Kan ik met terugwerkende kracht nog aanspraak maken op de reiskostenvergoeding?
B.v.d voor het advies
Het verwijzen naar collega's die wel de reiskostenvergoeding hebben ontvangen is begrijpelijk, maar hoeft niets te zeggen over uw recht op reiskostenvergoeding.
Impliciet geeft u aan dat uw situatie vergelijkbaar is. Dat kan ik niet beoordelen. Heeft uw collega's bijvoorbeeld wel zijn kosten (tijdig) gedeclareerd? Zijn uw arbeidsovereenkomsten gelijk?
Het argument van de werkgever dat het niet contractueel is vastgelegd komt mij evenwel vreemd over. Reiskostenregelingen kunnen prima in een 'algemene arbeidsvoorwaardenregeling' worden vastgelegd in plaats van een arbeidsovereenkomst. Beiden zijn van belang om naar te kijken.
Mocht de arbeidsvoorwaardenregeling op uw situatie van toepassing zijn, dan kunt u proberen aansluiting te zoeken bij de 5 jaars verjaringstermijn voor loonvorderingen.