Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Mijn rijbewijs is ooit ingevorderd geweest wegens een borrel te veel op. Momenteel zit ik in een procedure bij het CBR waarbij ik om de zoveel tijd (1,3 en 5 jaar) een medische keuring moet ondergaan voor het verlengen van mijn rijbewijs.

Nu is mijn rijbewijs per 1 oktober jl. verlopen en heb ik ruim voor deze periode een eigen verklaring ingediend. 28 oktober jl. heb ik een afspraak bij een keurende psychiater en als vervolg hiervan een bloedonderzoek.

Nu ben ik gister aangehouden door de politie en heb ik een procesverbaal gekregen waarbij er wordt uitgezocht of er sprake is van een ingevorderde of verlopen rijbewijs. Ik krijg hier nog gehoor van. Ik heb op dat moment gezegd dat m'n rijbewijs is verlopen en ik niks bij me heb.

Graag wou ik informeren wat het vervolg hiervan kan zijn en in hoe verre mate ik in de problemen zit? Krijg ik een boete een gevangenisstraf of volledige invordering van het rijbewijs?

De Wegenverkeerswet schrijft voor dat u in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs om daarmee een bepaald type voertuig te mogen besturen. Nu uw rijbewijs op het moment van aanhouding was verlopen, heeft u een overtreding begaan. Indien uw rijbewijs 'slechts' verlopen was, dan zal u hoogstwaarschijnlijk een geldboete opgelegd krijgen. Dit kan ik echter niet met zekerheid zeggen, omdat het de officier van justitie is die de beslissing neemt. Tot de tijd dat u geen geldig rijbewijs in uw bezit heeft, bent u niet bevoegd om een voertuig te besturen.

Hopende u op deze wijze voldoende te hebben geïnformeerd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag