Stel vraag

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Klacht klager: gerechtsdeurwaarder heeft de dagvaarding niet op het juiste adres betekend.
In een uitspraak van de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders stelt de Kamer dat het niet klachtwaardig is om een dagvaarding uit te brengen op het oude woonadres van klager. Oordeel: gerechtsdeurwaarder treft geen verwijt voor het feit dat de zorgverzekeraar het tijdelijk adres niet heeft doorgeven. Feiten: klager heeft tijdelijk woonadres doorgegeven aan verzekeraar. Verzekeraar heeft dit niet doorgegeven aan incassobureau. Op moment van dagvaarden was woonhuis reeds verkocht en woonde er niemand in het huis. Klager stond nog wel in GBA op het oude adres ingeschreven, omdat er toen nog geen vaste woon- en verblijfplaats was. Wel een tijdelijke adres. Vraag: is het niet zo dat de klager niets te verwijten valt, omdat hij aan zijn plicht heeft voldaan door het nieuwe adres door te geven aan verzekeraar? Dat de zorgverzekeraar zijn plicht richting incassobureau niet nakomt, is een zaak tussen incassobureau en verzekeraar. Nu maakt de Kamer de adreswijziging een zaak tussen klager en incassobureau, terwijl klager klant is bij de verzekeraar en niet bij het incassobureau. Het kan toch niet zo zijn dat een klant van een verzekeraar de dupe wordt van een slechte communicatie tussen twee partijen? Staat er in de Wet iets hierover vermeld; over plichten van een verzekeraar richting een incassobureau? Hartelijk dank.

U geeft al aan dat de kamer voor gerechtsdeurwaarders meent dat de deurwaardder niets verkeerd heeft gedaan. Uitgangspunt is dat voor procedures mag worden uitgegaan van het GBA-adres. Daarom is het verstandig er voor te zorgen dat dit altijd een actueel adres is. Als iemand daar niet voor zorgt is dit denk ik voor zijn/haar risico. Snel beroep/bezwaar of verzet aantekenen als er een vonnis is n.a.v. de betekende dagvaarding.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer De Schepper,

Dank u wel voor uw reactie. Dat het gebruikelijk is voor de gerechtsdeurwaarder om het GBA te raadplegen, was mij in een eerder stadium reeds duidelijk. Mijn vraag is echter: wat zegt de Wet over het al dan niet verplicht en tijdig uitwisselen van persoonlijke gegevens van zorgverzekeraar naar incassobureau? Het antwoord hierop is cruciaal voor mijn situatie. Voor alle duidelijkheid: heeft de zorgverzekeraar niet de PLICHT ten opzichte van zijn client, om deze belangrijke informatie(adreswijziging)door te geven aan het incassobureau?

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord.


Voor zover ik weet is er geen expliciete bepaling m.b.t. hetgeen u vraagt. In zijn algemeen geldt dat als een partij handelt in strijd met de zorgvuldigheid die hij naar in het algemeen verkeer geldende maatstave in acht zou moeten nemen, dat een onrechtmatige daad oplevert ex. art. 6:162 BW. Dit is een juridische riedel, in gewoon keukentafel NL: als de verzekeraar zich onfatsoenlijk gedraagt en u lijdt daar schade door dan kunt u in theorie die schade op de verzekeraar verhalen. Maar... als het gaat om een niet doorgegeven adres en de schade is het niet reageren op een dagvaarding die u niet zag,dan kan een rechter evt. menen dat het niet juist ingeschreven staan bij het GBA voor uw rekening komt en daarmee "eigen schuld" oplevert in juridische zin.

Ik vermoed dat u een probleem hebt, dat achteraf niet gemakkelijk te herstellen valt. Het spijt me niet positiever te kunnen reageren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw reactie. In het bijzonder gaat mijn dank uit dat u bereid bent ons leken goede raad te geven in een doolhof van rechten en plichten wanneer dat ertoe doet. Met uw verwijzing naar ex.art.6:162 BW ga ik verder mee aan de slag.
Voor 2013 wens ik u en uw dierbaren alle goeds toe.


Graag gedaan, in wens u een gezond en gelukkig 2013 en een goede afloop van het lopende geschil!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag