Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer, mevrouw,
Ik heb een aantal maanden geleden een website gebouwd voor een kinderdag verblijf. Toen ik deze bijna af had, wouden ze een voorbeeld zien en heb deze online gezet. Toen ze mij niet wouden betalen heb ik deze eraf gehaald, maar in de tussentijd hebben ze de website gestolen en terug online gezet zonder te betalen en zonder mijn toestemming. Wat kan ik hieraan doen en zijn juridische stappen mogelijk?

Beste vraagsteller,
u dient uw opdrachtgever in verzuim te zetten met de betaling middels een aangetekende brief. Daarin stelt u dat u wettelijke rente zal rekenen en vervolgstappen zal nemen zoals : dagvaarding, aangifte van een auteursrechtelijk strafbaar feit. De opdrachtgever mag natuurlijk ook de website houden en betalen, de website teruggeven met betaling van een redelijk loon.

Beoordeel dit antwoord:


Wat heeft u met opdrachtgever geregeld over de intellectuele eigendom (indien niets, dan berust deze bij u) van de site en heeft u een eigendomsvoorbehoud (e.a.a. mag pas gebruikt worden na betaling) gemaakt? Dat geeft u nl. extra mogelijkheden om betaling af te dwingen. Ik raad u hoe dan ook aan om de wederpartij per fax of aangetekende brief aan te manen en te sommeren tot betaling binnen 8 dagen, in gebreke te stellen en aansprakelijk te stellen en daarbij tevens de wettelijke rente aan te zeggen. In de brief kunt u tevens opmerken dat u bij gebreke van betaling binnen genoemde termijn juridische hulp in zult schakelen en de kosten op wederpartij zult verhalen.

Beoordeel dit antwoord:

Uit uw relaas maak ik op, dat u gevraagd bent werkzaamheden te verrichten en dat ook heeft gedaan. Uit het feit dat e.e.a. op internet werd gezet blijkt dat de gebouwde website bruikbaar werd gevonden. Dan geldt de hoofdregel dat wie werkzaamheden heeft verricht ook moet worden betaald. Ik ga er van uit dat u vooraf over de kosten contact heeft gehad, dat is dan de basis van de te betalen rekening. Als men niet vrijwillig betaalt, raad ik u aan een jurist of advocaat in de arm te nemen om de vordering te incasseren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Kunnen de kosten van de jurist/ advocaat in rekening worden gebracht bij de klant?


Beste vraagsteller,
Ja dat kan,
hier een link naar meer informatie:
http://www.judex.nl/rechtsgebied/incasso_%26_beslag/aanmanen-%26-incassokosten/artikelen/722/welke-kosten-kan-een-incassobureau-of-gerechtsdeurwaarder-mij-in-rekening-brengen_.htm

Maar, als uw vordering om welke reden dan ook niet bij de rechter komt, mag u er van uitgaan dat u de buitengerechtelijke kosten deels zelf moet betalen daar partijen afzien van een geding en dus water bij de wij hebben gedaan. Om die reden is het erg belangrijk de kosten te beperken.

Beoordeel dit antwoord:


In aanvulling op bovenstaande merk ik op dat als u een onverhoopte rechtszaak wint, ook lang niet alle juridische kosten vergoed worden. De kosten van de rechtsbijstandverlener worden namelijk via een bepaald systeem berekend door de rechter en dat is eigenlijk nooit toereikend.

Beoordeel dit antwoord:

Kosten van advocaat/jurist kunnen deels in rekening worden gebracht. DE praktijk in Nederland is dat als je gelijk krijgt rechters de advocaatkosten toewijzen volgens een abstract berekeningssysteem (rapport voorwerk). Dat is meestal maar 1/3 of de helft van de werkelijke kosten. Typisch Nederlands, in Duitsland zijn werkelijke kosten en te vergoeden kosten wel vaak hetzelfde. Het Nederlandse systeem wordt vaak verdedigd met het idee, dat dit schikken en praktisch regelen i.p.v. lang procederen zou bevorderen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor alle info! Het heeft dan nu totaal geen zin om een jurist in te schakelen wegens de kosten en het te ontvangen bedrag.

Ik hou dit zeker in mijn achterhoofd voor de volgende keer


Heel veel succes!

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag