Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Het aloude verhaal: jong getrouwd, begin jaren tachtig, met arme student, ik goede baan met eigen vermogen. Na 7 verhuizingen, mooie carriere voor hem, en ik, 3 banen opgezegd en thuis omdat we daar afspraken over hadden gemaakt om er voor onze drie kinderen te zijn, wel wat freelance-werk, echtscheiding na 26 jaar huwelijk vanwege andere vrouw. Nooit zien aankomen.
Convenant opgemaakt en leven gaat door.
Ik heb een mooie parttime baan, de zorg voor het jongste, thuiswonenede kind en ben bereid zolang in het oude huis te blijven wonen tot het verkocht is, op voorwaarde dat hij hypotheek en belastingen betaalt als alimentatie, ik kan dit huis niet betalen met mijn salarisje. Mijn verzoek aan mijn werkgever voor meer uren is afgewezen. Ex woont al vanaf zijn vertrek bij vriendin, heeft een goedbetaalde baan, een enorm netwerk, en geen hulp nodig van de rechtswinkel.
Mijn vragen: - kan er teruggekomen worden op de afspraken in het convenant, kan hij vermindering van alimentatie aanvragen omdat hij denkt dat ik samenwoon en vindt dat ik huur moet betalen? Voor de goede orde, ik woon niet samen en dat gaat voorlopig ook niet gebeuren. Ik heb wel een vriend met een eigen woning, hypotheek en vaste lasten, hij komt regelmatig langs maar we delen geen huishouding.
-Kan ik dan ook gelijk terugkomen op andere financiéle afspraken, zoals:- het niet willen delen van zijn stamrecht bv met een zéér aanzienlijk bedrag (van zijn vorige werkgever ter aanvulling salaris) in één keer gestort vóór de scheiding, omdat het, volgens hem, verknocht was? Hij is me voor een deel tegemoet gekomen in de verdeling van andere tegoeden, maar zeker niet voor de helft.
- destijds stond hij nog niet officieel ingeschreven bij zn vriendin, nu wel, zij heeft een fulltime, goedbetaalde baan, dus is zijn draagkracht veranderd. Kan dat feit dan ook opnieuw ingebracht worden?
Het opstellen van het convenant vorig jaar heeft me elke keer veel geld gekost, omdat ik overal keurig de helft van heb betaald. Dat is voor mij een grotere aanslag op mijn financiële positie dan voor hem. Hij wil, als we er onderling niet uitkomen over de bijdrage huur, weer naar onze "oude" advocaat. Ik wil eigenlijk niet nog es gedwongen worden tot grote uitgaven aan de advocaat die ons vorig jaar geholpen heeft. Toch zit er niets anders op als hij op z'n strepen blijft staan. Daarom wil ik graag weten wat, in dat geval, mijn kansen zijn om e.e.a. alsnog recht te kunnen zetten, wat er in het bestaande convenant wellicht niet helemaal fifty-fifty is geregeld. En als het wel zo is en alles zo goed mogelijk geregeld is leg ik me daar vanzelfsprekend bij neer.
Graag hoor ik van u, heeft u suggesties wat ik het beste kan doen in deze situatie?
met vriendelijke groet,
een gescheiden vrouw.
Geachte mevrouw,
Allereerst is het toch raadzaam om een of de advocaat in te schakelen omdat de antwoorden op uw vragen nogal worden bepaald wat er in het convenant staat. Terugkomen op finale beslissingen kan een probleem opleveren; het convenant is namelijk een overeenkomst die tussen u beiden is gesloten, een contract derhalve. Dus u moet terug naar de bron en dat is het convenant. Hierin staat mogelijk iets geschreven over samenwonen en het verval op partneralimentatie en anders is er de wettelijke bepaling hierover. Als u niet samenwoont als ware u gehuwd met die ander, dan is er niets aan de hand.Of de goudenhanddruk verknocht is kan ik niet beoordelen omdat daarvoor en de overeenkomst (Stamrecht BV) en het convenant en de onderliggende stukken mbt het oude werk nodig zijn. De Hoge Raad heeft echter wel meer de deur geopend om verknochtheid aan te nemen in dergelijke gevallen. Als er iets is veranderd aan zijn draagkracht (nieuwe partner is indicatie, want kostenbesparing) dan kan dat reden zijn tot aanpassing van de alimentatie, maar in beginsel alleen als uw destijds vastgestelde behoefte aan een bijdrage of die van de kinderen niet volledig werd gedekt of bestreden met de bijdrage die uw ex-man levert. U ziet het, nogal een op de feiten toegespitst verhaal. Een deskundige zal het moeten beoordelen. Wellicht komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp (zie www.rvr.org). Ik kan u op die basis als advocaat bijstaan als u geen eigen advocaat hebt, maar ik raad u aan om die oude advocaat (hij/zij heeft de ins en outs van uw zaak paraat) te raadplegen. Succes.
Reactie van de vraagsteller
Geachte heer Crawfurd,
Dank voor uw duidelijke reactie. Ik hoop er met expartner onderling uit te kunnen komen, communicatie is in deze erg belangrijk en had irritatie en verkeerde inschattingen overbodig gemaakt. Feit blijft dat hij een van de afspraken die duidelijk omschreven wordt in het convenant wil herzien. Ik heb gevraagd welke omstandigheden inmiddels dan zodanig veranderd zijn dat deze de gevraagde wijziging in het convenant rechtvaardigen. Ik wacht zijn antwoord af.
Mochten we eronderling niet uitkomen zal ik uw raad opvolgen en een afspraak maken met de ons bekende advocaat.