Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Graag zou ik u wat willen vragen omtrent de arbeidsvoorwaarden met betrekking tot het werk van mijn vrouw. Mijn vrouw ( 31 ) is momenteel werkzaam in de bloemendetailhandel. Tot voor kort had zijn een dienstverband van 20 uur. Door de crisis heeft zij op laste van haar bazin een contract verkorting gekregen van 20 uur naar 12 uur. Dit is d.m.v een contract wijziging ook doorgevoerd. tot jongstleden werkte er ook een andere werkneemster ( 25 jaar oud ) met vergelijkbare uren maar deze is inmiddels ontslagen. Mijn vrouw heeft gevraagd nu zij ontslagen is of zij wederom in aanmerking zou kunnen komen voor haar oude uren aantal.Dit was onder geen beding mogelijk. Wel werd haar medegedeeld dat er een oudere dame van 50 aangenomen werd ter vervanging van de uren van haar ontslagen collega. Dit lijkt mij niet de manier hoe je met personeel omgaat en vraag me af of dit juridisch mag. Daarbij komend wordt er van mij vrouw met enige regelmaat verwacht extra te komen werken buiten haar vaste werkuren, 12 uur per week. Deze extra gemaakte uren krijgt zij niet uit betaald maar krijgt zij terug in tijd ( tijd voor tijd ). Het probleem echter is dat zij niet vrij is om te bepalen wanneer zij haar overgewerkte uren wil opnemen, haar bazin bepaald wanneer zij vrij is en dus haar overgewerkte uren opneemt. Dit geld ook als er extra gewerkt moet worden op feestdagen ( dit jaar hemelvaartsdag voorafgaand aan moederdag ). Zij krijgt geen extra toeslag omdat het een feestdag is maar krijgt immer alleen vrije tijd. Mocht zij momenteel van baan willen veranderen is haar bazin dan verplicht alle overgewerkte uren die nog niet opgenomen zijn voor vrije tijd, af te trekken van de wettelijke opzegtermijn van 3 maand ? Ik hoor graag uw mening over bovenstaande.
Vriendelijke groet en hartelijke dank
Is de opzegtermijn voor uw vrouw echt 3 maanden? Dat is uitzonderlijk lang.
Aan het einde van het dienstverband wordt normaliter in overleg bepaald of uren worden opgenomen of uitbetaald.
Als uw vrouw ontslag neemt komt zij overigens niet in aanmerking voor WW omdat ze dan verwijtbaar werkeloos is. Heeft ze nu wel WW voor de eerder ingeleverde uren? Dat had nl. gekund.
U kunt voor meer advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere arbeidsrechtjuristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.
Ik help u hier graag bij.