Consument, Verzekering, Schade
Particulier
Er heeft een ongeval plaats gevonden tijdens het werk. Door een ongeval is de werknemer niet meer in staat zijn werkzaamheden uit te voeren. Dit is gebeurd tijdens werktijd en binnen de normale bedrijfsuitvoering, maar veroorzaakt door het niet aanwezig zijn van de benodigde gereedschappen. Er is op dat moment aangegeven toch de werkzaamheden te verrichten.
Dit alles heeft ertoe geleid dat de werknemer ziek thuis zit en de werkzaamheden die hij gewoon is niet meer uit kan voeren. De arbodienst is ingeschakeld en zal met een rapport komen. Hiernaast zijn er hoge kosten gemaakt aan gezondheidszorg. Denk aan fysiotherapie en ziekenhuisbezoeken.
Mijn vraag is nu welke stappen er moeten worden genomen om de gemaakte kosten mogelijk vergoed te krijgen en deze vervelende situatie zo goed mogelijk te laten verlopen.
De werkgever is aansprakelijk indien deze tekort is geschoten in de zorgplicht. Die zorgplicht houdt in dat de werkgever alles moet doen wat redelijkerwijs mogelijk is om te voorkomen dat werknemers schade lijden. Dat betekent dus concreet dat een werkgever moet zorgen voor goed gereedschap. Als door het ontbreken van goed gereedschap een werknemer letsel oploopt, dan is een werkgever daarvoor in beginsel aansprakelijk. De schade moet dan worden betaald. Die schade kan bestaan uit verlies verdiencapaciteit (inkomensverlies), maar ook uit de kosten verbandhoudend met de gezondheidszorg, zoals kosten fysiotherapie en reiskosten naar ziekenhuis, artsen etc.
De werkgever moet eerst aansprakelijk worden gesteld. Daarvoor kunt u het beste de hulp van een advocaat zoeken. Het kan voorts verstandig zijn om het ongeval te melden bij de Arbeidsinspectie (Inspectie SZW), als de werkgever dat zelf niet heeft gedaan. De werkgever is daartoe wel verplicht. Zie:https://www.inspectieszw.nl/contact/melden_en_aanvragen/Melden_en_aanvragen_n.aspx
Ik hoop u voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd. Hebt u meer vragen, dan hoor ik dat graag.