Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Dit jaar ben ik van plan, voor langer dan een jaar, op reis te gaan. Ik lees overal andere verhalen over het uitschrijven bij de GBA en zorgverzekeraar. Is het verplicht om je uit te schrijven bij de GBA en zorgverzekeraar bij een lange reis? En wat zijn dan de gevolgen? Is er een mogelijkheid ingeschreven te blijven?

Beste vraagsteller,
ik adviseer u ingeschreven te blijven als u niet langer dan een jaar weggaat is er geen haan die er naar kraait ( u mag 8 maanden het land uit, de periode hoeft niet aangesloten te zijn) en niemand zal daadwerkelijk komen kijken of u wel of niet in Nederland woont of voor hoelang u verblijft. De gevolgen van uitschrijving zijn zeer groot en soms niet terug te draaien en kostbaar: u verliest bijvoorbeeld 2% van uw AOW tenzij u zich apart verzekert, u dient zich opnieuw te verzekeren voor zorg tenzij uw zorgverlener u niet als uitgeschreven beschouwt. SVB inclusief de belastingdienst interpreteert weer anders. Kortom een hoop administratieve rompslomp en ellende. Niet doen.

Wel moet u even aandacht besteden aan het behoud van een adres in Nederland, een briefadres is voldoende zodat u uw huurwoning of kamer eventueel wel kan opzeggen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk bedankt voor uw snelle antwoord. Echter, het plan is om langer dan een jaar te reizen. Adviseert u mij dan nog steeds ingeschreven te blijven? Of is uitschrijven te omzeilen door bijvoorbeeld kort terug te keren naar Nederland? Alvast bedankt voor uw reactie.


Ik adviseer nog steeds niet uit te schrijven; of u feitelijk na 8 maanden terugkeert naar Nederland om vervolgens na ommekomst van 4 maanden weer voor 8 maanden te vertrekken controleert niemand, zeker niet als u een briefadres aanhoudt of ergens een kamer blijft huren. Er zijn legio overwinteraars die het zo oplossen!

Beoordeel dit antwoord:

Houd er wel rekening mee, dat dagvaardingen; vonnissen en beslagleggingen kunnen worden betekend aan uw GBA-adres, zorg dus wel dat regelmatig iemand uw post ophaalt voor u.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor de tip. Voor nu sta ik ingeschreven bij mijn ouders. Hier woon ik momenteel ook. Ik kan dus het beste gewoon hier ingeschreven blijven en mijn ouders de post laten openen en dan is er niets aan de hand?


Beste vraagsteller,
wat is uw leeftijd en uw inkomensvoorziening?
Mogelijk is dat uw inkomensterugval kan leiden tot huurtoeslag en zorgtoeslagaanpassing aan beide zijden gedurende de periode dat u het land uit bent en geen inkomen hebt. Natuurlijk moet u iemand aanwijzen die uw zaken behartigt in Nederland, dat is altijd handig.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte mevrouw Martens-Ferwerda,
Ik ben 24 jaar oud (25 wanneer ik op reis ga). Momenteel verdien ik ongeveer € 22.000 netto op jaarbasis met mijn parttime baan. Echter zal ik dit jaar maar een half jaar werken. Vorig jaar heb ik ook de helft van het jaar gereisd, dus qua inkomen blijft 2013 ongeveer gelijk aan 2012. Ik zal geen recht hebben op huurtoeslag, want ik woon in bij mijn ouders. Een verhoging van de zorgtoeslag is voorlopig niet aan de orde aangezien het inkomen ongeveer gelijk is aan het voorgaande jaar. Verbeter me alstublieft als ik het verkeerd zie.


Beste,
mogelijk krijgen uw ouders huurtoeslag en wordt uw inkomen bij het hunne opgeteld voor het recht op toeslag? Als uw inkomen gelijk blijft hoeven uw ouders in dat geval niets te veranderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag