Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte Heer/mevrouw,

Deze week heb ik mij bij mijn werk moeten ziekmelden. Op de derde dag van mijn ziekte werd ik door mijn baas gebeld, die aangaf dat hij de volgende dag bij mij langs zou komen.

De volgende dag leek het weinig om mijn ziekte te gaan, en werden door mijn baas een hoop vragen gesteld die m.i. niet mijn ziekte aangaan maar mijn privacy. Wanneer ik hier op wees werd ik onder druk gezet d.m.v. wijzen op het feit dat ik een contract voor bepaalde tijd heb en dit wel eens niet verlengd zou kunnen worden.

Mijn vraag is tweeledig;

- Mag een werkgever van zijn werknemers verwachten dat zij hem verwelkomen tijdens ziekte?
Is het controleren van of een werknemer ziek is geen taak van de Arbo-dienst of een bedrijfsarts?

- Dat ik in eerste instantie geen antwoord hoef te geven op vragen die mijn privacy aangaan lijkt mij logisch, is het geen schending van mijn privacy dat mijn werkgever een eventuele contractverlenging als onderhandelingsmiddel gebruikt hier in?

Met vriendelijke Groet

Ik begrijp uw ongenoegen over de situatie. Erg vervelend. Een werkgever mag de werknemer controleren bij ziekte, wat veelal samen zal hangen met dingen zoals de loondoorbetalingsverplichting. De voorschriften mbt controle moeten vastgesteld zijn (u moet dit hebben kunnen inzien) en moeten ook redelijk zijn. Dit laatste betekent dat er rekening gehouden moet worden met privacy van de werknemer. Wat redelijk is is in ieder geval het verzoek tot: verstrekken van informatie over uw ziekte, over uw behandeling, over uw medicijnen mbt uw behandeling, zaken mbt bedrijfsarts, informatie over de maatregelen getroffen door werknemer mbt ziekte en reintegratie; allerlei werk-gerelateerde zaken dus. Alles wat onnodig bezwarend of onredelijk lijkt, kan dat ook best zijn (bijv verplichting om voortdurend thuis te zijn of om dagelijks gecontroleerd te worden terwijl dat niet nodig is).

Maar zelfs informatie over de oorzaak van ziekte of diens aard kan onredelijk zijn, omdat het niet meteen van belang is voor de werkgever. Als zieke werknemer hoef je in principe alleen maar mee te werken voor zover het van belang is voor de bepaling van de loondoorbetalingsverplichting. Eerder was er een uitspraak (rechterlijk uitspraak) dat een werkgever onrechtmatig handelde door een werknemer te ontslaan, nadat de werkgever op intimiderende en ongepaste wijze de zieke werknemer controleerde. Hierbij werd een inbreuk op privacy begaan inderdaad.

In principe geschiedt controle van een zieke werknemer door een bedrijfsarts of arbodienst; wel onder verantwoordelijkheid van de werkgever natuurlijk. Maar de werkgever (en uw baas dus) mogen in principe contact met u leggen en u zelfs bezoeken als dat nodig is. MAAR: hij mag hierin natuurlijk niet doorschieten en rekening houden met het feit dat hij geen deskundig medische kennis heeft, waardoor ook vragen mbt uw ziekte (zoals boven al genoemd) meteen als onredelijk en ongegrond bestempeld kunnen worden.

U hoeft mijns inziens absoluut niet te reageren op irrelevante vragen en uw privacy prijs te geven. Als dit van u verlangd wordt, is uw baas onredelijk aan het handelen en staat u in al uw recht. Dat hij u onder druk zet en met contractsbeeindiging dreigt, is ook nog eens vorm van misbruik van omstandigheden in de wet.

Het is dus wel normaal dat u uw baas welkom heet, maar alleen als dit noodzakelijk is. Wat de reden is en of dit redelijk is zal moeten blijken uit het bezoek. Naar wat u beschrijft, is er geen sprake van een redelijke controle door uw baas.

Uw baas kan dit niet zomaar maken en moet zich houden aan de juridische kaders en waarborgen uit de wet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag