Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Geachte heer/mevrouw. 2 maanden geleden ben ik met teveel alcohol op gaan rijden. Vervolgens kreeg ik een eenzijdig ongeval. Hierbij ben ik zwaar gewond geraakt en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Ik had me nek gebroken en heb 3 weken in het ziekenhuis gelegen.

Ik zou eigenlijk een week na het ongeluk beginnen als vrachtwagenchauffeur. En als ik hersteld ben zou ik daar alsnog kunnen terug mogen komen.

Ik ben 19 jaar en dus nog beginnend bestuurder en had een promillage van 1.7. Op internet las ik dat ik in de categorie van het alcohol slot val. Maar dat is sinds kort afgeschaft.

mijn vraag is: wat voor straf kan ik verwachten? Is er misschien sprake van verzachtende omstandig heden? Kan mijn werk als chauffeur invloed kunnen hebben op de straf?

Houdt 'eenzijdig' in dat er geen schade is bij andere partijen? Zo ja, dan riskeer je een fors lange ontzegging van de rijbevoegdheid, een geldboete en mogelijk een maatregel (zoals
ongeldigverklaring van het rijbewijs).
Ter verlaging van de straf zijn zeker argumenten op te voeren. Neem hiervoor een advocaat in de arm, zo raad ik je aan.

Beoordeel dit antwoord:

Dit geval kan zeker gevolgen hebben voor u als chauffeur door bijv. inname rijbewijs, alcoholslot als de wet aangepast is (Waar zij nu mee bezig zijn), maar ook krijgt u hiervoor een aantekening in het systeem van justitie en het CBR waarbij het bij het aanvragen van een VOG parten kan spelen. Daarbij zijn er ook nog straffen als het Speciale alcoholinstructie die opgelegd kan worden. Zoals u ziet zijn er diverse zaken welke u nog zou kunnen verwachten en het is voor ons moeilijk te zeggen wat u kunt verwachten aangezien dit door het OM en of CBR of beiden bepaald wordt.

Beoordeel dit antwoord:

Volgens de oriƫntatiepunten die de rechtbank hanteert, hoort bij een promillage van 1,7 promille een boete van 850,- en onvoorwaardelijke ontzegging van 7 maanden. Dat geldt alleen voor het rijden onder invloed.
Uiteraard is mogelijk dat er nog schade wordt gevorderd, bijvoorbeeld een omgereden lantaarnpaal, verkeersbord, beschadigde geparkeerde auto etc. Misschien komt u in aanmerking voor een toevoeging.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

ik heb mijn rijbewijs nog niet moeten inleveren en mag hem waarschijnlijk houden totdat de rechter beslist heeft over mijn straf. Maar dat kan nog een aantal maanden duren, en in de tussentijd zou ik wel mogen rijden. En mijn werk als chauffeur kunnen doen.
Kan dit ook invloed hebben op mijn straf want dan zou ik mijn baan kwijt raken en zonder werk komen te zitten.


Je baan is zeker een argument dat moet worden aangevoerd bij de rechter, in ene poging om het rijbewijs te houden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag