Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Geachte,

Enige tijd geleden ben ik aangehouden op een feest voor overtreding van de opiumwet. Aangezien het om een zeer kleine hoeveelheid ging heb ik direct een boete moeten betalen en kon ik direct gaan. De politie verzekerde mij dat er geen aantekening gemaakt zou worden. Daarnaast is misschien belangrijk te melden dat ik geen ID kaart bij mij had.

Nu heb ik afgelopen week een baan aangeboden gekregen. Ik moet in het contract aangeven of ik in de afgelopen 5 jaar verdacht ben geweest van het overtreden van de wet. Nu vermeld ik liever niet het bovengenoemde incident. Ben ik verplicht dit te melden en kan de werkgever een controle uitvoeren naar dit soort zaken?

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.

Beste vrager,

In beginsel wordt elke afdoening van een strafbaar feit aangetekend op een dossier, ook wel justitiƫle documentatie ('strafblad') genoemd. Dat zal in uw geval niet anders zijn, lijkt mij zo. Uw werkgever mag er bij u naar vragen en als u overtredingen niet meldt en later komt het toch uit, dan kan dat arbeidsrechtelijke gevolgen en, afhankelijk van het geval, gevolgen voor bijvoorbeeld aansprakelijkheid hebben. Daarnaast kan gediscussieerd worden over de vraag of iets niet zeggen in een formulier een zelfstandig strafbaar feit zoals valsheid in geschift oplevert. Komt het uit, dan kan het in elk geval tegen u worden gebruikt dat u zweeg, terwijl u gevraagd werd te melden.

Als uw beoogde werkgever de AIVD, het Ministerie van Veiligheid en Justitie of een beveiligingsbedrijf is, dan ligt voor de hand dat hij een onderzoek naar uw verleden zal doen en op uw 'aantekening' zal stuiten. Is uw beoogde werkgever een 'gewoon' bedrijf, dan is de kans minimaal dat hij er achter komt.

Kort en goed: van zwijgen kan het effect groot zijn, maar de kans op dat effect is, afhankelijk van uw beoogde werkgever, klein.
Succes met beslissen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag