Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte Dames/ Heren.

Wij hebben een plaatsje achter ons huis van 3,5 mtr diep en zes mtr breed, nu heeft onze buurman tegen de schutting van 3,5mtr breed een overkapping gemaakt met een hoogte van 2,65 mtr, dit haalt bij ons veel licht - zonlicht weg .
Onze vraag is kan dit zomaar?

Nee, als dit echt veel (zon)licht wegneemt kan het plaatsen van genoemde overkapping onrechtmatig zijn en kunt u hiertegen ageren. De vraag is of u bereid bent dat u over de (zon)lichtwegneming een conflict krijgt met uw buurman. Ik zou voor u kunnen onderzoeken of er sprake is van onrechtmatige burenhinder en dan een brief samenstellen op basis hiervan, u mag direct contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Mogelijk heeft uw buurman een "vergunningvrij bouwwerk" geplaatst. Dat wil zeggen dat hij voor de bouw ervan geen vergunning van de gemeente nodig had. Dat is eigenlijk alleen goed te beoordelen als u mij een tekening/kaart en/of foto's zou laten zien. Als er geen vergunning nodig is geweest, heeft uw buurman de overkapping inderdaad 'zomaar' mogen bouwen. De gemeente hoeft dan niet te kijken naar mogelijke andere consequenties (bijvoorbeeld op grond van het burenrecht). Als er wél een vergunning nodig zou zijn, dan is dat achteraf nog te regelen, maar dan zou de gemeente wél een oordeel moeten geven over de mogelijke onrechtmatigheid van het wegnemen van het zonlicht.

Los daarvan is het civielrechtelijk mogelijk om de rechter te laten beoordelen of het wegnemen van het zonlicht onrechtmatig is. Deze weg is lang en duur. U zou kunnen beginnen met het laten opstellen van een bezonningsadvies, dat kost een paar honderd euro. Wellicht laten de buren zich daardoor al overtuigen.
Mocht u er niet uit komen: u kunt mij rechtstreeks benaderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag