Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte dames/heren,
Hierbij wil ik graag van u advies in een kwestie van een naamsverandering.
Een kennis van mij heeft vroeger een relatie gehad met een man van wie ze drie kinderen heeft. Omdat hij haar mishandelde, is ze bij hem weggegaan met de kinderen. Na een tijd in een opvanghuis verbleven te hebben, heeft ze uiteindelijk een huurwoning van de woningbouwvereniging.
Ze woont geheim. Ze is bang, dat haar ex haar kinderen (en dan vooral haar dochter van 11 jaar) mee wil nemen naar “zijn” land (Sri-Lanka). Ze gebruikt een schuilnaam. Ze heeft een direct alarm naar de politie. De gemeente en andere instanties weten, dat ze zomaar geen gegevens van haar mogen verstrekken.
Om zich vrijer te kunnen voelen, wilde ze haar achternaam laten veranderen. Na advies te hebben ingewonnen bij verschillende instanties werd haar verteld, dat dit een goede reden was en dat de procedure in gang gezet kon worden. Dit onderzoek kostte samen met de aanvraag tot naamswijziging zo’n € 960,-. Hoewel ze met haar drie kinderen moet rondkomen van een bijstandsuitkering, lukt het haar om dit geld op tafel te leggen.
De procedure wordt in gang gezet. Ze kiest in overleg een nieuwe achternaam. Vervolgens komt er een gesprek op het gemeentehuis en wordt alles nog eens doorgesproken. Daarbij komt ook ter sprake, dat haar ex op de hoogte zal worden gebracht van de naamswijziging van zijn kinderen. De gemeente-ambtenaar begrijpt, dat dit inderdaad niet de bedoeling is en zegt, dat de ex niet op de hoogte zal worden gesteld van de naamswijziging. Er blijft echter nog wel een groot probleem: hij kan wel de geboortebewijzen van zijn kinderen opvragen en komt dan automatisch de nieuwe achternaam te weten.
Is dan alles voor niets geweest?
Mijn vraag aan u is: Bestaat er een mogelijkheid, dat de ex de nieuwe achternaam van zijn ex-partner en zijn kinderen NIET te weten kan komen? Wat moet ze hiervoor doen? Wie kan haar hierbij helpen?
Wij zouden u heel erg dankbaar zijn, als u ons hierin een advies wilt geven.

Dat is niet zo eenvoudig omdat de man de vader is van de kinderen. Hij heeft dus recht om te weten wie zijn kinderen zijn. Hij is immers de juridisch ouder. De vraag is natuurlijk ook of de vader gevaarlijk is voor de kinderen of alleen voor de moeder. Ik weet niet wie het gezag heeft, maar als de moeder alleen het gezag heeft, kan zij mogelijk proberen te verhinderen dat hij de gegevens op kan vragen doordat zij geheimhouding heeft gevraagd. De gemeente zal dan informeren bij haar of ze de gegevens alsnog wil prijsgeven als hij daar dan oom heeft verzocht en dan zal de gemeente daarna een afweging maken of de man de gegevens niet alsnog krijgt. De vrouw kan dan haar belangen en verweren/bezwaren kenbaar maken als daar naar wordt geinformeerd.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag