Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Gaat CAO boven regels organisatie?

Ik werk 9 jaar bij een organisatie in de zorg. Eerst had ik bij de 1e locatie een vaste vrije dag op vrijdag. Sinds 4 jaar werk ik op een andere locatie, dezelfde organisatie. Nu heeft de manager ineens aangegeven dat mijn vaste vrije dag op vrijdag wordt ingetrokken, omdat mijn oude recht bij solliciteren was verstreken. Mag dit zomaar of kan ik blijven staan op de nieuwe regel van de CAO VVT 2023 dat ik het recht heb om een vaste vrije dag aan te wijzen? Wat is leidend: de CAO of eventuele regels van de organisatie?

Het is belangrijk om te weten dat een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) over het algemeen juridisch bindend is en boven de regels van een individuele organisatie staat. Dit betekent dat, indien in de CAO VVT 2023 wordt bepaald dat je het recht hebt om een vaste vrije dag aan te wijzen, dit recht dan gerespecteerd dient te worden door je werkgever.

Met andere woorden, als er regels in de CAO staan die specifiek gaan over het aanwijzen van vaste vrije dagen, en deze komen niet overeen met wat het management van je organisatie zegt, dan zouden de regels van de CAO in principe prioriteit moeten hebben.

Ik zou je echter willen adviseren om juridisch advies in te winnen bij een expert op dit gebied om er zeker van te zijn dat je stevig staat in deze kwestie. Een professional kan ten slotte alle details en nuances van je situatie in overweging nemen. Het is ook van belang te controleren of de CAO VVT op jou van toepassing is en of je niet misverstanden hebt met betrekking tot de interpretatie van de CAO."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag