Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ga je met een aanbetaling een bindend verkoopcontract aan (volgens Duits recht)?

Goedemiddag,

Eind december had ik een aanbetaling gedaan voor een auto in duitsland, zodat ze de auto vasthielden voor mij. Dit bedrag was 3,5% van het totaalbedrag. Ik had niks getekend qua koopcontract of voorwaarden. Wel had ik me handtekening alvast op papier gezet voor een 5 daagse kenteken(overheidsdocument) in het geval ik de auto kwam halen. Na wat tijd had ik gevraagd of ik het koopcontract kon krijgen, zodat ik kon tekenen en daar ging het dus mis. Het contract voldeed niet aan de beloftes die waren gedaan:

- De auto was geadverteerd als ongevalsvrij, maar in het contract hadden ze aangevinkt dat de auto niet ongevalsvrij is. Dit zou betekenen stel er was wat mis met de auto dat ik geen juridisch been had om op te staan.

- In het contract stond dat ik garantie kreeg als consument, maar verder in het contract zag ik een zin staan wat betekent dat als ik de auto export naar Nederland dat de garantie vervalt. Hun wisten dat ik de auto zou exporteren, daarom de 5 daagse kenteken.

Nu hadden ze nog meer punten waarvan ik dacht dit voelt niet goed aan. Had ze per e-mail aangegeven dat ik het vertrouwen was verloren om de bovenstaande redenen en dat ik mijn aanbetaling terug eis.

Hun reactie hier op was dat ik met de aanbetaling een bindend verkoopcontract aangegaan was met ze volgens Duits recht en dat ze 10% van het totaalbedrag eisen. Ik had niks getekend qua voorwaarden of koopcontract.

Nu vraag ik mij een aantal dingen af:
1. Ga ik met een aanbetaling om de auto vast te houden een bindend verkoopcontract aan volgens Duits recht?
2. Is een aanbetaling genoeg bewijs dat je met enige voorwaarden akkoord ben gegaan, zonder dan maar iets te tekenen qua voorwaarden?
3. Heb ik recht om mijn aankoopbedrag terug te krijgen door een foutieve advertentie.

Ik hoor graag van mensen terug die kennis hebben van Duits recht

U hebt veertien dagen bedenktijd omdat u op afstand een auto heeft gekocht. Naar mijn idee is er wel sprake van een overeenkomst ( omdat de hoofdverplichtingen zijn vastgesteld ) . Die bedenktijd gaat lopen op het moment dat u het product ontvangt of eerder omdat u zich eerder bedenkt. Een beroep op dwaling kunt u daarnaast ook voeren, maar het eerste lijkt mij het gemakkelijkst. Wat nog niet wil zeggen dat u dan uw aanbetaling terug ontvangt. Het gaat in dit geval om Europees uniform consumentenrecht dat in Duitsland ook geldt.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag