Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Foutparkeren op mandelig terrein?

We zijn een beheervereniging van een mandelig terrein rondom 30 eigen parkeerplaatsen. Het terrein is verdeeld in 79 aandelen en in een akte van mandeligheid is bepaald dat alle eigenaren verplicht lid dienen te worden van de beheervereniging. De beheervereniging is opgericht met het doel om het terrein te beheren en in stand te houden.

Het mandelig terrein is een ‘rondweg’ rondom de parkeerplaatsen die door alle eigenaren gebruikt moet worden om te kunnen parkeren op hun eigen parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er een aantal bewoners waarbij in de koopakte van hun huis is opgenomen dat ze in hun eigen tuin moeten parkeren.

We hebben twee juridische vragen: een mbt het zich niet aan de afgesproken regels houden mbt het gebruik van het mandelig terrein en één mbt het zich niet aan de voorwaarden houden vd koopakte mbt het parkeren in de tuin.

Als eerste even over het verplicht parkeren in de eigen tuin. Wie moet deze afgesproken regel in de koopakte handhaven? En hoe kan die dat doen?

Daarnaast over het gebruik van het mandelig terrein. Naast de statuten is er een huishoudelijk reglement vastgesteld door de algemene ledenvergadering van de beheervereniging. In dit reglement is opgenomen dat er niet op het mandelig terrein geparkeerd mag worden om zo het in- en uitrijden op de eigen parkeerplaatsen niet te hinderen. De letterlijke tekst is als volgt:
"Parkeren is alleen toegestaan in de parkeervakken en er mag maar één enkel voertuig in elk parkeervak geparkeerd worden.
De parkeerplaatsen mogen niet voor ander doeleinden dan het parkeren van een voertuig worden gebruikt.
Buiten de parkeervakken mogen geen auto’s worden gestald. Dit geldt ook voor bezoekers. Parkeren buiten de parkeervakken voor het laden en lossen is toegestaan, mits hierdoor geen hinder ontstaat voor medebewoners.
Indien er zonder mededeling aan het bestuur van de Beheervereniging Binnenhof te Tiel buiten de parkeervakken wordt geparkeerd en hierdoor andere voertuigen worden geblokkeerd of het voertuig op een hinderlijke plaats wordt geparkeerd, is de wegsleepregeling van toepassing.
Dit houdt in dat de Beheervereniging, bij overtreding van deze bepaling, het recht geeft om het voertuig op kosten van de overtreder weg te laten slepen.
Deze ultieme maatregel wordt alleen toegepast als de eigenaar/bestuurder van het voertuig niet te achterhalen is of onwillig is zijn voertuig te verplaatsen.
ledere gebruiker van een parkeerplaats is aansprakelijk voor het bevuilen van de parkeerplaats met olievlekken of anderszins. Hij is verplicht tot schoonmaken. Indien dit na aanmaning van het bestuur van de Beheervereniging niet of onvoldoende gebeurt dan zullen de kosten voor schoonmaak bij de eigenaar in rekening worden gebracht."

Nu zijn er een aantal bewoners die zich niet aan de regels houden en toch voor kortere of langere tijd op het mandelig terrein parkeren. Dit ondanks schriftelijke en mondelinge vragen om dit niet te doen.

Wat kunnen we als beheervereniging hieraan doen? Welke juridische rechtsmiddelen kunnen we gebruiken?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag