Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Fout in contract met aannemer

Vorig jaar heb ik in mei en juni 2021 contact gehad met een aannemer. Deze heeft een offerte gedaan voor E 42.000,--, incl. BTW. Telefonisch en per e-mail heb ik onderhandeld en zijn we aanvullende werkzaamheden en een bedrag van E 40.000 incl. BTW overeengekomen. Ik heb dit als opmerking op de oorspronkelijke offerte vermeld. Per ongeluk heb ik echter in het contract 40.000 ex BTW opgenomen.
In de aanbetaling (in september) en ook de 2e factuur is vervolgens verwezen naar de oorspronkelijke offerte van E 42.000 inclusief BTW. Ik heb dit betaald, met de opmerking per email dat het bedrag E 40.000 inclusief is. Hier is nooit op gereageerd.
Nu komt de aannemer met het contract en zegt dat ik de E 40.000 ex BTW moet betalen. Overigens heeft hij de extra werkzaamheden die er bij stonden niet uitgevoerd.

Is door de aanbetaling, waarbij verwezen wordt naar het bedrag van 42.000, het eerste contract van toepassing? Of heeft de aannemer gelijk en heb ik gewoon een stomme fout begaan en is nu het 'tweede' contract van toepassing?

Daarnaast stuurt hij nu een factuur die sowieso niet klopt, maar hij dreigt hij met incassobureau. Kan een partij zomaar een incasso sturen voor facturen die niet kloppen?

groet,

Uiteindelijk gaat het er om wat u met de aannemer heeft afgesproken en wat beide partijen van elkaar mochten verwachten.

In dat opzicht hebben verkeerde verwijzingen of fouten in een contract niet per se dwingende gevolgen als op een andere manier aangetoond kan worden welke afspraken u heeft gemaakt en u beiden hebt bedoeld te bevestigen. Een e-mail kan wat dat betreft voldoende bewijs opleveren dat u andere afspraken heeft gemaakt. Dit zou anders zijn indien de aannemer kan aantonen dat u beide daarna bewust andere afspraken heeft gemaakt en er dus geen sprake van een vergissing zou zijn.

Daarnaast kunt u altijd bezwaar maken tegen een factuur als deze niet klopt (en werkzaamheden niet zijn uitgevoerd). Een incassobureau mag niet klakkeloos alles incasseren als u met een tegenverhaal komt. Dat moet dan eerst nader bekeken worden.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen via mijn profiel als u nog vragen heeft of juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag