Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Fout bij aanvraag ziektewet?

In de ochtend van 17 oktober 2023 is mijn contract ontbonden in mijn proeftijd. Daarna wilde ik mij ziekmelden bij het UWV om bepaalde redenen. Zij gaven aan dat de ziektewet via mijn ex werkgever zou gaan. Na kort contact met mijn ex leidinggevende heeft zij gezegd dat dat niet via mijn ex werkgever zou gaan en dat ik daarvoor bij het UWV moest zijn. Het UWV heeft toen alles in gang gezet, maar nu 6 weken later zeggen ze dat het toch via de ex werkgever moet waardoor ik nu dus nog langer moet wachten op mijn uitkering en de schulden oplopen. Wat kan ik hiermee doen?

Het klinkt als een nogal ingewikkelde situatie en het is begrijpelijk dat je hierover gefrustreerd en bezorgd bent. Het is belangrijk om te weten dat de werkgever in jouw geval inderdaad de eerste plek is waar je je zou moeten melden bij ziekte. Dit komt omdat de werkgever de eerste 2 jaar van je ziekte (volgens het Nederlandse recht) verantwoordelijk is voor je loondoorbetaling. Zelfs als je contract beƫindigd is tijdens de proeftijd, zou je je moeten ziek melden bij je ex-werkgever.

Blijkt je werkgever niet in staat of bereid om deze loondoorbetaling te doen, dan kan het UWV als vangnet dienen. Het UWV zal dan de loondoorbetaling overnemen. Het feit dat er verwarring heerste tussen het UWV en jouw ex-werkgever is ongelukkig, maar wijst niet per se op een fout.

Als je schulden als gevolg hiervan oplopen, is het belangrijk dat je hierover zo snel mogelijk in gesprek gaat met de partijen aan wie je geld verschuldigd bent. Uitleggen dat je in een specifieke situatie zit kan helpen om flexibiliteit te krijgen bij de betalingsverplichting.

Wellicht is het verstandig om in contact te treden met een juridisch adviseur of advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht of sociaal zekerheidsrecht, om te zien of er wellicht toch iets te doen valt aan deze situatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag